Matematik

optimering med uploadet fil

24. oktober 2009 af Pernille-2 (Slettet)

jeg er i gang med en optimerings aflevering, som består af 8 opgaver, jeg har lavet de 6 opgaver, men har prøvet og prøvet men kan simpelthen ikke finde ud af de her to opgaver, så håber i kan hjælpe mig. ville være utrolig vidunderligt hvis i kunne drenge :)

kærlig hilsen pernille :)

Vedhæftet fil: optimering.doc

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2009 af ibibib (Slettet)

1) 2x+y = 100 <=> y = -2x + 100

Arealet er x·y = x·(-2x+100)

osv.

2) Længden af siden er 1 - 2x og arealet er derfor (1-2x)2.

osv


Svar #2
24. oktober 2009 af Pernille-2 (Slettet)

tak tak :), men når du siger osv. mener du så jeg skal differentiere det og sætte det lig med 0 ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. oktober 2009 af ibibib (Slettet)

ja


Svar #4
24. oktober 2009 af Pernille-2 (Slettet)

så i opgave 1. er det

x=-(y-100)/2

så differientere jeg

A'(x)= -((-2x+100)-100)/2, men så får jeg 1 og det passer jo ikke ?

opgave 2,

A'(x)=(1-2x)2=4*(2x-1)

4*(2x-1)=0, x=0,5, passer det ?

håber du vil hjælpe mig :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. oktober 2009 af ibibib (Slettet)

1) Hvorfor fortsætter du ikke bare mine beregninger:)

Arealet er f(x) = x·y = x·(-2x+100) = -2x2 + 100x.

f '(x) = -4x + 100.

f '(x) = 0 når x = 25.

2) Hvorfor tænkte jeg mig ikke om:)

Rumfanget af kassen er f(x) = (1-2x)2·x = (1 + 4x2 - 4x)·x = x + 4x3 - 4x2.

f '(x) = 12x2 - 8x + 1.

f '(x) = 0 er en andengradsligning med d=16...


Svar #6
24. oktober 2009 af Pernille-2 (Slettet)

hehehe ;),

1. nu jeg lidt forvirret, men svaret er det så 25 ?,

ellers har jeg forstået resten og fremgangsmåden som selvfølgelig er det vigtigste :), fremragende hjælp du tilbyder ibibib :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. oktober 2009 af ibibib (Slettet)

I opgave 1 er svaret 25.


Svar #8
24. oktober 2009 af Pernille-2 (Slettet)

super så har jeg fattet det, tusinde tak sødesødesøde ibibib :D


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. oktober 2009 af ibibib (Slettet)

NU har jeg læst opgave 2

I opgave 2 er der 3 kasser uden låg og 2 "små" kasser med låg som bliver dannet af hjørnerne.

Det samlede rumfang er 3 · (1-2x)2·x + 2x2.


Svar #10
24. oktober 2009 af Pernille-2 (Slettet)

okay så

f '(x) = 36x3-10x2-20x+3.

f '(x) = 0, der siger min lommeregner false ?


Svar #11
24. oktober 2009 af Pernille-2 (Slettet)

men hvis jeg benytter

f'(x)=3 · (1-2x)2·x + 2x2=28x-12

jeg får kun 36x3-10x2-20x+3. efter jeg har faktoriseret 3 · (1-2x)2·x + 2x2

 :/


Brugbart svar (0)

Svar #12
24. oktober 2009 af ibibib (Slettet)

Ups, det samlede rumfang er 3 · (1-2x)2·x + 2x3.

Så er f(x) = 14x3 - 12x2 + 3x og dermed er f '(x) = 42x2 - 24x + 3.


Svar #13
24. oktober 2009 af Pernille-2 (Slettet)

så passer det :D, så får jeg svaret til at give 0,38 ?, altså når jeg har sat det lig med nul på ti-89:o? 


Brugbart svar (0)

Svar #14
24. oktober 2009 af ibibib (Slettet)

Det er vel et minimumspunkt som du har fundet.

x = 0,18 er maksimum.


Brugbart svar (0)

Svar #15
24. oktober 2009 af ibibib (Slettet)

Jeg har lige tegnet grafen på TI. Maksimum er når x=0,5 (de 3 kasser uden låg er væk og der er kun to kasser med låg tilbage).

Det er en meget pædagogisk opgave som din lærer har givet dig.


Svar #16
24. oktober 2009 af Pernille-2 (Slettet)

atlså det jeg har gjort er at sætte f '(x) = 42x2 - 24x + 3 lig med 0 og så får jeg 0,38,

men ja når jeg tegner grafen får jeg maksimum til at være 0,18, men så forstår jeg ikke hvordan du ser maksimum når x=0,5 ?

ja det er noget værre noget det her :):=)


Brugbart svar (0)

Svar #17
24. oktober 2009 af ibibib (Slettet)

På figuren kan du se at definitionsmængden er 0≤x≤0,5 (der er ikke mere kasse at skære væk).

Når du benytter differentialregning, så finder du ikke maksimum i endepunkterne i definitionsmængden. Du skal derfor beregne værdien i endepunkterne og sammenligne med dit fundne maks.

Når x=0,5 så er rumfanget 0,25 og når x=0,1847 så er rumfanget 0,23. Rumfanget er derfor størst når x=0,5.


Svar #18
24. oktober 2009 af Pernille-2 (Slettet)

så fik jeg lært noget nyt i dag, det er fremragende forklaret, er jeg rigtig glad for, tusinde tak :D:D !


Skriv et svar til: optimering med uploadet fil

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.