Matematik

Vektorer i rummet

27. oktober 2009 af Jone (Slettet)

Hej alle

Jeg har en opgave, jeg ikke kan finde ud af. Håber nogen kan hjælpe. Tak

Opg.

Bestem tallet t, så (vektoren) a og (vektoren) b bliver ortogonale, når

(vektoren) a= (1, t, t)        og         (vektoren) b= (-3, 2, 1)

Undersøg, om der findes værdier af t, der gør vektor a og vektor b parallelle. Bestem endelig t og k, så vektor a og k*b bliver enhedsvektorer.

Jeg kunne ikke finde ud af at sætte pil over a og b, så derfor har jeg skrevet vektor foran a og b. :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. oktober 2009 af Erik Morsing (Slettet)

du skal bare sige a prik b = 0 <=> (1,t,t) * (-3,2,1) = -3+2t+t = 3t-3 = 3(t-1) = 0 <=> t=1


Svar #2
27. oktober 2009 af Jone (Slettet)

Det fik jeg også. Men hvordan undersøger man, om der findes værdier af t, der gør vektor a og vektor b parallelle. Og t og k, så vektor a og k*b bliver enhedsvektorer.


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. oktober 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Hvis de er parallelle, så er den ene en linearkombination af den anden, det vil sige du kan skrive a = t*b. Angående enhedsvektorer så er a / |a| en enhedsvektor.


Svar #4
27. oktober 2009 af Jone (Slettet)

dvs.

jeg skal skrive a= t*b --> (1,t,t) = 1*(-3,2,1) og udregne det? Hvis ja, så hvordan udregnes det.


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. oktober 2009 af Erik Morsing (Slettet)

nu har du fundet t, så sæt den ind, så får du (1,1,1) = k*(-3,,2,1), tegn dem lige op i et koordinatsystem og se selv om du kan finde et k, der tilfredsstiller ligningen. Angående at skrive vektorer så gør sådan her a,  du bruger symbolet B herover på bjælken, marker bogstavet og tryk på symbolet


Svar #6
27. oktober 2009 af Jone (Slettet)

Ok tak for det

Men kan faktisk ikke regne videre fra (1,1,1) = k* (-3,2,1). Altså ved simpelthen ikke hvordan jeg skal komme frem til ligningen herfra. :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. november 2009 af stinenymand (Slettet)

Du regner K værdierne ud.
Vi er enige om at vi har:
(1,t,t)=K*(-3,2,1)
Det giver tre ligninger, hvor k skal være ens for de er parallelle:

1=k*-3 <=> K=-1/3
t=K*2 <=> K=t/2
t=K*1 <=> K=t
Da de ikke har samme værdier, er de ikke paralelle.
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. februar 2015 af Karo1336 (Slettet)

Jeg forstår ikke hvordan man bestemmer t og k, så vektor a og k*b bliver enhedsvektorer.


Skriv et svar til: Vektorer i rummet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.