Matematik

Logaritme

28. oktober 2009 af jabas (Slettet) - Niveau: A-niveau

hvordan er det lige man løser sådan opgaver : 5x + 5x = 9

er det sådan her : 5x + 5x = 9 => Log 5x + Log 5x = Log 9 => x*x * Log (10) = Log 9 => x = Log 9/ Log 10 = > X= 9542

Er det sådan det skal gøres??
 
pleasee hjæælp miig...
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. oktober 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Logaritme er ikke linær, så log(x+y) er ikke lig log(x) + log (y).

Du skal sige, at 5x + 5x = 2*5x og tage logaritmen herfra.


Svar #2
28. oktober 2009 af jabas (Slettet)

Er det så sådan det bliver

Log (2*5x) = Log 9 => x= Log9/Log 10 = 0,9542


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. oktober 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Ikke helt.

log(2*5x) = log 9 => log 2 + x log 5 = log 9 => x log 5 = log(9/2) => x = log(9/2)/log(5).


Svar #4
28. oktober 2009 af jabas (Slettet)

nåree okaay , maange taak  for hjælpen !


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. oktober 2009 af keg (Slettet)

Prøv med et tal-eksempel, gør jeg ofte hvis jeg er i tvivl

eks : 52 +52 =50   som er det samme som 2(52) = 50       , 2 -tallet svarer i dit regnestykke til x

(men hvis nu man tror at det ville være (52)2 = 625 , så tager man grueligt fejl)

Og for at tage logaritmen til en opgave, skal den altid være på form af enten sammensat af faktorer eller divisorer eller en kombination af begge dele

håber det måske kunne skabe lidt forståelse

man må aldrig tage log til en sum eller differens


Svar #6
28. oktober 2009 af jabas (Slettet)


Men, er det så ikke bare som du skrev ovenover,.. log(2*5x) = log 9 => log 2 + x log 5 = log 9 => x log 5 = log(9/2) => x = log(9/2)/log(5) = 0,9542

er det så ikke bare sådan resultatet udregnes?


Brugbart svar (1)

Svar #7
28. oktober 2009 af keg (Slettet)

jo det er det, Jerslevs løsning er helt OK, 

men hvis du lægger mærke til det, så er keg og Jerslev ikke helt samme person.

jeg (keg) gik blot ind for at præcisere, hvorledes man kan tage log til en opgave


Svar #8
28. oktober 2009 af jabas (Slettet)

ups..! Sorry, det lagde jeg faktisk ikke mærke til.. Men tak for hjælpen !!


Skriv et svar til: Logaritme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.