Matematik

1/x+1/3=5/6

29. oktober 2009 af Magnus22 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg kan ikke finde ud af disse to:

1/x+1/3=5/6

1/x^2=25

meget gerne mellemregninger med, så jeg kan lære det :D


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. oktober 2009 af MN-P (Slettet)

1)

gang alle led med 6 og korkort brøkerne, så får du en pæn ligning

2) gang med x² på begge sider og del med 25 på begge sider

x²=1/25                 uddrag kvadratroden på begge sider             husk ±


Brugbart svar (1)

Svar #2
29. oktober 2009 af Simon2 (Slettet)

 Første opgave: 1/x+1/3=5/6

1/x+1/3=5/6

1(3)(6)+1(x)(6)=5(x)(3)   <-- Alle nævnere opløses

18+6x=15x

18=9x

2=x (Eller x=2)

Anden opgave: 1/x2=25

1/x2=25

1=25x2

0=25x2-1

0=(5x+1)(5x-1)  <-- Kan nu anvende nulreglen

0=5x+1    og     0=5x-1

-1/5=x      og      1/5=x


Svar #3
29. oktober 2009 af Magnus22 (Slettet)


1) så får jeg 6/x=3.  Hvordan isolerer jeg så x derfra?

2) fårstår jeg ikke. kan

vil du ikke skrive det op med alle mellemregninger? :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
29. oktober 2009 af Simon2 (Slettet)

 3# Du isolerer x ved at gange med x på begge sider af lighedstegnet: (6/x)*x=3*x ⇔ 6=3x ⇔ 2=x

Kig hellere på mine mellemregninger til opgave 2, mener det er en mere elegant løsning! (Ikke fordi MN-P's løsning fejler noget, jeg har bare en forkærlighed for faktorisering og nulreglen)

Spørg hvis der er nogle dele af min mellemregning du ikke forstår.


Skriv et svar til: 1/x+1/3=5/6

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.