Matematik

Differentialkvotient

31. oktober 2009 af Nice2u (Slettet) - Niveau: B-niveau

Sidder og har problemer med en rapport om differentialkvotient. Jeg er simpelthen gået helt i stå ved disse to opgaver, og håber der er nogen herinde der kan give nogle hints der kan hjælpe mig.

(1) Linjen L går gennem (x1,y1) og har hældningen a =/= 0. X-værdien for skæringspunkt med x-aksen kaldes x0. Gør rede for x0=x1-(y1/a)

(2) f er differentiabel og f'(x) =/= 0. Gør rede for at tangenten gennem (x1,f(x1)) skærer x-aksen i (x1-(f(x1)/f'(x1)),0)

I den første går jeg ud fra at jeg skal gøre rede for hvordan x0=x1-(y1/a) kan omskrives til (y1-y0)/(x1-x0)=a. Men hver gang jeg prøver at gøre det ved at isolere a, ender jeg altid med et x på et forkert sted. Kan det ikke gøres, eller skal det skrives med ord? Og i så fald, hvilke?


Brugbart svar (2)

Svar #1
31. oktober 2009 af peter lind

1) Gå den modsatte vej Isoler (x1-x0) i ligningen a=(y1-y0)/(x1-x0) = y1/(x1-x0)

2) Brug at tangentligningen er y=f'(x1)(x-x1) + f(y1)


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. oktober 2009 af ibibib (Slettet)

(1) Du har 2 punkter på linjen (x1,y-x11) og (x0,0).

a = (0-y1) / (x0-x1)

a = -y1 / (x0-x1)

a·(x0-x1) = -y1

x0-x1 =- y1/a

osv


Svar #3
01. november 2009 af Nice2u (Slettet)

Nu har jeg prøvet, men jeg går stadig i stå her:

a = (y1-y0) / (x1-x0) = y1 / (x1-x0)

a * (x1-x0) = y1

x1-x0 = y1 / a

-x0 = (y1 / a) -x1

Jeg kan simpelthen ikke se hvad det er jeg gør forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. november 2009 af peter lind

Du  gør ikke noget som helst forkert. Hvis du ganger din ligning med -1 får du det ønskede.


Skriv et svar til: Differentialkvotient

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.