Matematik

differentering

01. november 2009 af Jone (Slettet)

Hej alle

Har en opgave jeg har svært ved at løse. Håber hjælp?? Tak

Bestem en ligning for tangenten til grafen for funktionen f(x) = (ln(x)) / (x) i punktet (e, f(e)). Find dernæst en ligning for tangenten i punktet (5,f(5))

Altså jeg ved at jeg skal differentere funktionen f(x) først. Og så brug punktet (e,(f(e)) som sættes ind i den oprindelig funktion og i differentialkvotienten. Så bruges ligningen for linjen. Men jeg ved ikke hvordan jeg skal differentere f(x) og har aldrig arbejdet med punktet (e,f(e)). Jeg har arbejdet med tal og ikke med e som punktet.


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2009 af mathon

(f/g)' = [f '(x)·g(x) - f(x)·g'(x)]g2(x)


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. november 2009 af Exupery (Slettet)

f(x)=lnx/x = lnx*x-1

f(x)=x-1*x-1+lnx*(-x-2) = x-2-x-2lnx = 1/x2-lnx/x2

alt efter hvordan du bedst kan lide det skrevet. Du må skrive, hvis der er noget, du ikke forstår.

Husk at ln(e)=1. Facit indeholder e, men det er ligemeget, det er også et tal. e=2,7.....en hel masse, så du skriver bare e.


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. november 2009 af Exupery (Slettet)

Ved #1:

f'(x)=(1/x*x-lnx*1)/(x2) = (1-lnx)/x2 = 1/x2-lnx/x2

som måske var nemmere i dette tilfælde, men det behøver det ikke at være!


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. november 2009 af mathon

f '(x) = [x-1·x - ln(x)·1]/x2 = (1 - ln(x))/x2 

f '(e) = (1 - ln(e))/e2 = (1 - 1)12 = 0

f(e) =(ln(e)) / (e) = 1/e = e-1

tangentligning i (e,e-1)
y - e-1 = 0·(x-e) = 0

                y = e-1
 


Svar #5
01. november 2009 af Jone (Slettet)

Ok tak til begge.

Men jeg er lidt forvirret mht. differentering af f(x). I får begge to forskellige resultater? Eller er resultatet skrevet på to forskellige måder?

Og Mathon formlen du har skrevet  (f/g)' = [f '(x)·g(x) - f(x)·g'(x)]g2(x) - den kan jeg ikke rigtig få til at passe med f '(x) = [x-1·x - ln(x)·1]/x2 = (1 - ln(x))/x2 Kan du forklare det?

Og Thomas det du har skrevet her  f(x)=x-1*x-1+lnx*(-x-2) = x-2-x-2lnx = 1/x2-lnx/x2. Er det, det samme som f'(x)=(1/x*x-lnx*1)/(x2) = (1-lnx)/x2 = 1/x2-lnx/x2   Altså jeg kan godt se resultatet er ens, men mellemregningen virker ikke ens for mig. Kan du forklare det?

Tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. november 2009 af mathon

f '(5) = (1 - ln(5))/52 = (1-ln(5))/25

f(5) =ln(5)/(5)

tangentligning i (5;ln(5)/5)
y - ln(5)/5 = (1-ln(5))/25·(x-5)

y =((1-ln(5))/25)x + (2ln(5)-1)/5 ≈

        y = -0,024378x + 0,443775


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. november 2009 af Exupery (Slettet)

Mathon har blot glemt et /-tegn imellem ] og g. Så stemmer formlen. Det er den formlen, jeg brugte i #3, og som du kan se, får jeg også (i mellemregningerne) det resultat, Mathon benytter sig af.

I #2 har jeg blot brugt potensreglen, at 1/x=x-1 for så har jeg i stedet for en kvotient et produkt, og produktreglen er tit lettere at bruge. Derfor.


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. november 2009 af mathon

f '(x) = [x-1·x1 - ln(x)·1]/x2 = [x-1+1 - ln(x)]/x2 = (1 - ln(x))/x2

ln'(x) = 1/x = x-1


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. november 2009 af mathon

...det har jeg da

(f/g)' = [f '(x)·g(x) - f(x)·g'(x)]/g2(x)


Svar #10
01. november 2009 af Jone (Slettet)

Ok Thomas hvad er #1 , #2 og #3 Du har ikke betegnet det med #1 osv.. Så ved ikke helt hvad du taler ud fra :)


Svar #11
01. november 2009 af Jone (Slettet)

Ok har fundet en anden forskel eller fejl

Thomas du har skrevet f(x)=x-1*x-1+lnx*(-x-2) = x-2-x-2lnx = 1/x2-lnx/x2

Og mathon du har skrevet f '(x) = [x-1·x1 - ln(x)·1]/x2 = [x-1+1- ln(x)]/x2 = (1 - ln(x))/x2

Altså Thomas du har opløftet x-1*x-1 og Mathon i x-1*x1


Brugbart svar (0)

Svar #12
01. november 2009 af Exupery (Slettet)

Ja, det er, fordi vi dér benytter os af forskellige formler. Der findes to.

En produktregel:

samt en kvotientregel:

Du kan bruge dem begge alt efter, hvordan du skriver f(x) op. Jeg omskrev den #2, så jeg kunne bruge produktreglen, mens jeg i #3 blot gik lige på og benyttede mig at kvotientreglen, da f(x) oprindeligt var opskrevet som brøk. Mathon brugte også kvotientreglen. Beregningerne er identiske, de er bare skrevet lidt forskelligt.


Svar #13
01. november 2009 af Jone (Slettet)

Ok tusinds tak for hjælpen til begge :)


Svar #14
01. november 2009 af Jone (Slettet)

Mathon kan du ikke skrive lidt flere mellemregninger til det her:

y - e-1 = 0·(x-e) = 0      du bruger vel y=ax+b her ik?

y = e-1


Svar #15
01. november 2009 af Jone (Slettet)

Jeg savner også lidt flere mellemregninger i

y - ln(5)/5 = (1-ln(5))/25·(x-5)

y =((1-ln(5))/25)x + (2ln(5)-1)/5 ≈

y = -0,024378x + 0,443775
 

Tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #16
01. november 2009 af mathon

du ved hældningen er lig med 0
hvorfor linjen er vandret
og derfor har formen
y = b

hvor b = e-1

men
jeg brugte punkt-hældningsformlen ( af nogle kaldt tangentformlen)

y - yo = f '(xo)(x - xo)

y - e-1 = 0·(x-e) = 0


Svar #17
02. november 2009 af Jone (Slettet)

Når ok. Jeg har nemlig også selv lige regnet den, hvor jeg brugte tangentformlen. Men mangler du ikke et led i tangentformlen f ' (x0) (x-x0) + f(x0). Men jeg har forstået den

Den anden har jeg ikke rigtig forstået. Altså den her

y - ln(5)/5 = (1-ln(5))/25·(x-5)

y =((1-ln(5))/25)x + (2ln(5)-1)/5 ≈

y = -0,024378x + 0,443775

 


Brugbart svar (0)

Svar #18
02. november 2009 af mathon

tangentligningen i (xo,yo)
                                  y - yo = f '(xo)(x-xo)
og dermed
                                  y = f '(xo)(x-xo) + yo

eller

                                 y - f(xo) = f '(xo)(x-xo)
og dermed
                                 y = f '(xo)(x-xo) + f(xo)                                  (din form)

er jo helt overensstemmende, da det er den samme ligning på lidt forskellig form


Svar #19
02. november 2009 af Jone (Slettet)

Når ok. Tak. Det bare fordi hvis det ikke skrvies på den måde jeg har lært det, så har jeg det svært det ved at se hvad der egentligt foregår. Men Mathon vil du ikke alligevel skrive lidt flere mellemregninger til det her

y - ln(5)/5 = (1-ln(5))/25·(x-5)

y =((1-ln(5))/25)x + (2ln(5)-1)/5 ≈

y = -0,024378x + 0,443775

For har problemer med nogen af regnereglerne. Altså fra y - ln(5)/5 = (1-ln(5))/25·(x-5)  til y =((1-ln(5))/25)x + (2ln(5)-1)/5 har jeg svært ved at se hvad du egentlig har lavet. Har prøvet at regne efter, men får ikke det samme resultat som du har fået.


Brugbart svar (0)

Svar #20
02. november 2009 af mathon

   y = ((1-ln(5))/25)x + (2ln(5)-1)/5

   y = ax + b

med
        a = (1-ln(5))/25  og  b = (2ln(5)-1)/5

kan da formentlig kun være et tast-problem


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.