Matematik

Divisor-regler

05. november 2009 af Simon2 (Slettet)

 Er det sandt at 18 (Og i øvrigt alle andre positive heltal) er deleligt med 0?

Derudover.... Opgaven jeg havde besvaret lød som følger:

A) 540    B) 1818+7216   C) 36*4226   D) 2007*2008*2009   E) 9*888 - 8*999

I første omgang havde jeg rodet en smule med tallenes tværsum, men da jeg så E'eren som åbenlyst var lig 0 svarede jeg uden videre E.... Jeg skulle have svaret B! Hvilken nem metode kan man anvende for at se at B er delelig med 18? Jeg mener... Tværsummen giver 16, så skal man absolut til at sidde med et dividerstykke som hedder 9034/18? Nogle andre regler man kan benytte sig af?


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. november 2009 af peter lind

´Der er ingen tal, der er delelig med 0. Du kan faktisk slet ikke dele med 0. Du tager nok fejl af at alle tal går op i 0.

Det er rigtig at hvis et tal er delelig med 9 er tallets tværsum det også. Desuden kan du se på det sidste ciffer om det er delelig med 2. I B  kan du se at det første tal er delelig med 18 og det andet ikke. Når der optræder produkter kan du se efter hvor mange gange 2 og 3 går op i det enkelte led. Det kan du også bruge på den sidste.


Svar #2
05. november 2009 af Simon2 (Slettet)

 Hej Peter,

Du har ret i at ingen tal er delelige med 0, jeg kom til at formulere mig forkert. Det jeg mente var, "Er det sandt at 0 er deleligt med 18 (Og i øvrigt alle andre positive heltal)?"

Tilbage til opgaven: Jeg har imidlertid stadig svært ved at gennemskue at 1818+7216(=9034) hurtigt kan afgøres ikke at være delelig med 18.


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. november 2009 af peter lind

Du kan let se at 18 går op i det første tal. Det er også nemt at se at det går op i  72 men ikke i 16. Det betyder at 18 ikke går op i det sidste tal. Derfor går det heller ikke op i summen.


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. november 2009 af Dynin (Slettet)

#0 eftersom du selv har haft et indlæg om kongruens, så brug kongruens modulo 18
1818=1*18*102+0*18*10+1*18+0 og 7216=4*18*102+0*18*10+0*18+16 dvs.
1818+7216≡16 mod 18 dvs. der er rest forskellig fra 0, hvorfor 18 går ikke op i den sum.
 


Svar #5
05. november 2009 af Simon2 (Slettet)

 #4: Godaften Dynin og tak for dit indlæg :-)

Imponerende at du kan huske mit/mine tidligere indlæg - Det er temmelig lang tid siden! Jeg ser nu at modulær aritmetik passer perfekt til formålet - Mange tak! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. november 2009 af MN-P (Slettet)

For at 18 skal gå op i tallet, skal både 9 og 2 gå op i det.

2 går op i alle lige tal og 9 går op i tallet, hvis 9 går op i tallets tværsum


Svar #7
06. november 2009 af Simon2 (Slettet)

 Tak MN-P :-) Har godt stiftet bekendtskab med disse regler, men de anvendes så sjældent at det er besværligt at huske dem alle. Den eneste jeg selv kan huske er "6 går op i et tal hvis og kun hvis 2 og 3 går op i tallet". 


Skriv et svar til: Divisor-regler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.