Matematik

hjælp til en matematikopg.

15. januar 2005 af cs (Slettet)
Hej er der ogle der kan og vil hjælpe med denne opg.

1) find eventuelle fælles punkter for planerne, a, b, y med ligninger.
a) -2x+3y+2z-8=0
b)x-14y-6z+69=0
y)3x+4y-7z-47=0

Svar #1
15. januar 2005 af cs (Slettet)

Er der slet ikke nogle der kan hjælpe? snøft!!

Brugbart svar (0)

Svar #2
15. januar 2005 af fister (Slettet)

3 ligninger med 3 ubekendte - burde kunne løses :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
15. januar 2005 af frodo (Slettet)

tag og find skæringslinien mellem to af planerne, og dernæst skæringspunktet mellem denne linie, og den sidste plan..

Svar #4
16. januar 2005 af cs (Slettet)

Jeg tror det går galt et sted.

jeg starter med at finde normalvektorene for a og b.

n(a)=(-2,3,2) , (n)b=(1,-14,-6)

så finder jeg retningsvektoren til
r=(10,-10,25)
dernæst skæring med xz-aksen, sætter y=0
-2x+2z=8
x-6z=-69
så forlænger jeg den sidste ligning med -2
-2x+12z=138
trækker de to ligninger fra hinanden.
-10z=-130
z=13
det sætes ind i en af lignigerne
-2x+26=8
-2x=-18
x=9
dvs. ligningssystemet hra et punkt
(x0,y0,z0)=(9,0,13)
parameterfremstilling
(x,y,z)=(9,0,139+t(10,-10,25)
men så er det jeg er i tvivl med hvordan jeg finder fælles punkt med den sidste plan.



Svar #5
16. januar 2005 af cs (Slettet)

slet ingen der har tid til at hjælpe

Brugbart svar (0)

Svar #6
16. januar 2005 af fister (Slettet)

Du kan evt skrive matricen op og reducere, eller, på samme måde ved;
-2x+3y+2z-8+(2*x-14y-6z+69)=0 => -25y-10z+130=0
division med -25;
(-25y-10z+130)/(-25)=y+(2/5)z-(26/5)=0

Fra de to andre ligninger fås;
3x+4y-7z-47-(3*(x-14y-6z+69)=0 =>
46y+11z-254=0
division med 46;
(46y+11z-254)/46=y+(11/46)z-(127/23)=0

Trækkes disse fra hinanden;
y+(11/46)z-(127/23)-(y+(2/5)z-(26/5))=(27/230)z+(37/115)=0

Isoleres z fås: z=-2
Sæt ind i den anden ligning og bestem y, og sæt de fundne værdier ind og bestem x.

(x,y,z)=(3,6,-2)

Svar #7
16. januar 2005 af cs (Slettet)

det forstår jeg ikke.

Brugbart svar (0)

Svar #8
16. januar 2005 af fister (Slettet)

Min skrift eller princippet? ;)

Svar #9
16. januar 2005 af cs (Slettet)

princippet, bl.a divisionen med -25

Svar #10
16. januar 2005 af cs (Slettet)

er det helt forkert det jeg har gjort

Brugbart svar (0)

Svar #11
16. januar 2005 af fister (Slettet)

Der mangler en parentes i første linje og den skal vist hedde (37/230)z+(37/115)=0 => z=-2

Svar #12
16. januar 2005 af cs (Slettet)

kan jeg ikke bruge min metode og så indsætte i planens ligning
a(x-x0)+b(y-y0)+c(z-z0)+d=0
og så på samme måde løse den for planen y

Svar #13
16. januar 2005 af cs (Slettet)

vil gerne kunne forstå det, da jeg muligvis skal vise opgaven på tavlen. Derfor vil jeg så vidt som det er muligt helst benytte den metode jeg kender.

Svar #14
16. januar 2005 af cs (Slettet)

er der ikke nogle der vil tjekke det øverste, samt evt. fortælle hvordan jeg kommer videre udfra det jeg har regnet.

Skriv et svar til: hjælp til en matematikopg.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.