Matematik

Differentialligning

08. november 2009 af Heksin (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Jeg har følgende differentialligning: 

dy/dx = y(1-3y)

hvordan kommer jeg igang med den? Det er nyt for mig når der står y(1-3y). Skal jeg gange ud eller ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2009 af Exupery (Slettet)

y'/y=1-3y

giver den mere mening for dig nu?


Svar #2
08. november 2009 af Heksin (Slettet)

 du dividerer me y på hver side ikke sandt ?

Skal man så dividere igen for at få 1-3y til at blive 1-3 ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. november 2009 af Exupery (Slettet)

Nej, nej. Det er ikke lovligt!!

Det kunne bare godt være, at du bedre kunne kende differentialligningen, når du så den opskrevet med den relative væksthastighed på den ene side.

Jeg vil vædde på, at du kan finde en generel løsning for sådan en i din formelsamling.


Svar #4
08. november 2009 af Heksin (Slettet)

 Jeg har følgende:

dy/dx = y(b-ay)

y = (b/a)/(1+ce-bx)

den har jeg i formelsavningen. Jeg har set på den, men jeg forstår ikke helt hvordan dette resultat er opnået.


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. november 2009 af Exupery (Slettet)

Du skal ikke kunne løse den slags uden hjælpemidler, så medmindre du er meget engageret og virkelig gerne vil se, hvordan man kommer frem til det resultat, kan det være ligemeget.


Svar #6
08. november 2009 af Heksin (Slettet)

 Nå okay. Jeg var lidt i tvivl, fordi denne opgave er en del af en afleverings opgave i mit matematik studie. Så jeg var lidt i tvivl om det ville være nok at kun opgive den generelle løsning uden mellemregninger etc.

Så svaret skulle blive:

y = (1/3)/(1+c*e-1*x

korrekt ?


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.