Matematik

Differantialkvotienten

09. november 2009 af vomatdr (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle!

Jeg står overfor opgaven:

Betragt andengradspolynomierne:

f(x) = 2x^2 - 9x + 10  og   g(x)= x^2 - 4x + 6

a) Bestem skæringpunkterne mellem graferne.

denne opg forstår jeg ikke hvad jeg skal finde?

b) Bestem den x-værdi for hvilken tangenterne til de to grafer er parallelle.

Her har jeg fået resultatet til 2,5

c) Bestem ligningen for de to parallelle tangenter.

Jeg regner med at man skal bruge formlen y = f'(x0)(x-y0) + f(x0)

men jeg kan ikke finde ud af hvad f(x0) skulle være?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2009 af lkjhgf (Slettet)

 a) Du skal finde ét eller flere punkter, som funktionerne har til fælles. Sæt venstresiden af funktionerne lig hinanden, isolér for x og indsæthver af x-værdierne i én af funktionsværdierne, så har du skæringspunkterne.

c) f(x0)=f(2,5)


Svar #2
09. november 2009 af vomatdr (Slettet)

Først og fremmest tusind tak for din hjælp :)

a) men hvis jeg gør det bliver de jo de samme?

c) hvis f(x0)=f(2,5), så bliver deres ligniger jo de samme? altså 1 (x-2.5) +1


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. november 2009 af mathon

skæringspunkter betyder bl.a.
samme 2. koordinat

 2x2 - 9x + 10 = y =  x2 - 4x + 6             hvoraf

x2 - 5x + 4 = 0

x = 1 v x = 4

f(1) = 3  f(4) = 6

skæringspunkterne er således
               S1(1,3) og S2(4,6)


Svar #4
09. november 2009 af vomatdr (Slettet)

mange tak for hjælpen med opgave a, det har været en stor hjælp :)

Kan du også hjælpe med opg c?


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. november 2009 af mathon

y = f '(xo)(x-xo) + f(xo)
med
 

f(xo) = f(5/2) = 0

f '(x) = 4x - 9

f '(xo) = f '(5/2) = 4·(5/2) - 9 = 1


Svar #6
09. november 2009 af vomatdr (Slettet)

undskyld men jeg forstår stadig ikke opgave c? :S


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. november 2009 af mathon

g(xo) = g(5/2) = (9/4)
........
 

tf: y = 1(x-(5/2)) + 0

tf: y = x - 2,5

........

tg: y = 1(x-(5/2)) + (9/4)

tg: y = x - 0,25
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. november 2009 af mathon

tegn det ind på din TI-89'er
og
se de parallelle tangenter


Skriv et svar til: Differantialkvotienten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.