Matematik

Fremlæggelse

10. november 2009 af polet (Slettet)

Kort og god forklarig af sætningen: "Hvis en differentiabel funktion f har lokalt maksium eller lokalt minium i x0 vil
f ' (x0) = 0..

Trinvis forklarende, skal bruges til fremlæggelse for klassen..


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. november 2009 af Taqz (Slettet)

 hvad er det der skal forklares, lige umiddelbart virker det ret intuitivt og trivielt for mig?


Svar #2
10. november 2009 af polet (Slettet)

Jeg forstår ikke, hvordan jeg skal bevise, at f ' (x0) = 0...

For mig er det ikke trivielt..


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. november 2009 af Taqz (Slettet)

Ok, undskyld min arrogante tilgang til problemet, jeg forstår nu dit problem:

Du kan se det ved at se på en lineær funktion

f(x)=ax+b

Tager du og differentierer den ligning får du:

f'(x)=a

a står jo for hældningen og hvis a=0 må linjen jo være vandret.

Hvilket derfor må være toppunktet for en parabel.

Giver det mening for dig?


Svar #4
10. november 2009 af polet (Slettet)

Tak skal du ha..

Helt iorden..

Du skal ha tak for hjælpen..


Svar #5
10. november 2009 af polet (Slettet)

Spørger lige igen.

 Kan man ikke inddrage delta f / delta x i din forklaring?


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. november 2009 af Dynin (Slettet)

#0 Lokalt maks. Per def. skal der for alle x∈]x0-h,x0+h[ gælde at f(x)≤f(x0) for et passende lille h>0 [dvs. i et passende lille interval omkring x0 skal alle f(x0) være større end alle andre funtionsværdier]. Betragt nu f(x0±h)-f(x0)  ... hvad kan du sig om fortegnene? ... Del så med h og lad h→0! Så vil du se at f'(x)≤0 for x0-h<x≤x0 og f'(x)≥0 for x0≤x<x0+h ... specielt er f(x0)=0
 


Svar #7
10. november 2009 af polet (Slettet)

Kan du ikek gøre det i forbindelse med det andet eksempel ?

Det der forstod jeg ikke helt..


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. november 2009 af Taqz (Slettet)

 Det Dynin har gjort er den formelt korrekte måde at gøre det på, han har taget definitionen for et Lokalt maksimum og set hvad du vil forklare og taget fra definitionen og forklaret ud fra det.


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. november 2009 af Dynin (Slettet)

#7 nu kender jeg ikke dit niveau ... men vil du have et konkret eksempel med lokale ekstrema så betragt f(x)=x2(x-1) der kan du se at f'(x)=0 ⇔3x2-2x=0 ⇔x=0 ∨x=2/3. Her kan du se med limes eller med din graftegner at der er lokalt maks i x=0 (og lokalt min i x=2/3) ... genlæs så #6 og se hvorfor h>0 skal være passende lille. Når du så deler med h og lader denne gå mod 0 ser du hvorfor f skal være differentiabel ... samt hvorfor f'(x0)=0 i disse tilfælde :-)


Skriv et svar til: Fremlæggelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.