Matematik

Hjælp, differentialregning!!! Tangentligning

12. november 2009 af MTP92 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hej!

Er der nogen, der kan hjælpe mig med følgende:

Funktionen √x (kvadratrod x) har en tangent i (9,f(9)), udregn dens ligning.

Jeg er totalt lost ..


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. november 2009 af mathon

hvordan lyder tangentligningen?


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. november 2009 af mathon

den findes i lidt forskellige "udgaver",
som naturligvis alle indeholder det samme,
f eks.

   y = f '(xo)·(x-xo) + f(xo)

.............

xo = 9

f '(x) = 1/(2√(x))

f '(xo) = f '(9) = 1/(2·√(9)) = (1/6)

f(xo) = f(9) = √(9) = 3


Svar #3
12. november 2009 af MTP92 (Slettet)

Altså, det er formlen for tangenten, jeg skal finde


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. november 2009 af Taqz (Slettet)

 Hvis du ser #2 har han faktisk givet dig svaret, du skal blot putte svaret ind i tangent ligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. november 2009 af mathon

der mentes,
"hvordan lyder tangentligningen på almen form"


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. november 2009 af mathon

   y = f '(xo)·(x-xo) + f(xo)

indsæt værdierne

   xo = 9
   f '(xo) = (1/6)
   f(xo) = 3
og reducer den derved fremkomne ligning
til formen

   y = ax + b
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. november 2009 af Taqz (Slettet)

 Ja kig #2


Svar #8
12. november 2009 af MTP92 (Slettet)

Altså, det er forskellige formler, man skal bruge alt efter hvilken slags funktion, det er ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. november 2009 af mathon

nej - bestemt ikke

men tangentligningen kan skrives på lidt forskellig måde, som retter sig efter, hvad man er vant til og
                                                                                                                          ikke
efter funktionstypen

Hvordan skriver du den?


Svar #10
12. november 2009 af MTP92 (Slettet)

Altså, opgaven lød fra start sådan her:

Tangenten til grafen for f(x)=√x i (9,f(9)) afgrænser sammen med koordinatakserne og linjen med ligningen x=9 en firkant. Beregn denne firkants areal.

Så går jeg ud fra, jeg skal finde tangentens ligning ( y = ax + b) som det første for at få "afgrænset" firkanten. Jeg forstår bare ikke helt din udregning. 


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. november 2009 af mathon

fik vi den:

y = ax + b

y = (1/6)x + b

b = y - (1/6)x = 3 - (1/6)x·9 = 3 -(3/2) = (3/2)

   y = (1/6)x + (3/2)

......................

i overensstemmelse med:

   y = f '(xo)·(x-xo) + f(xo)

når nedenstående værdier indsættes:

   xo = 9
   f '(xo) = (1/6)
   f(xo) = 3

   y =(1/6)·(x-9) + 3
   y = (1/6)x - (9/6) + 3
   y = (1/6)x - (3/2) + 2(3/2)

   y = (1/6)x + (3/2)


Brugbart svar (0)

Svar #12
12. november 2009 af Yow! (Slettet)

MTP92....

tangentligningen ser således ud:

y = f'(x0) · (x-x0) + f(x0)

som også kan skrives

y = a · (x-x0) + y

__________

du skal starte med at differentiere funktionen

f(x0) = √x

f'(x0) = 1 / (2 √x)       (den "nye" funktion kaldes den afledede funktion)

i opgaven får du opgivet et punkt(9,9) som svarer til (x,y)

du skal bruge x0 dvs. 9....

du starter med at indsætte 9 på x's plads i den ikke afledede funkiton og beregner f(x0)

f(9) = √9      =      f(9) = 3       (3 svarer til y)

dernæst indsætter du 9 på x0's plads i den afledede funkiton og beregner f'(x0)

f'(9) = 1 / (2 √9)      =        f'(9) = 1/6     (1/6 svarer til a)

du har nu alle de værdier du behøver for at finde tangentligningen....du skal blot indsætte værdierne i tangentligningen...

dvs. du får nu

y = a · (x-x0) + y

y = 1/6 · (x-9) + 3

du skal nu reducere udtrykket

y = 1/6x - 3/2 + 3

y = 1/6x + 3/2

finish !! du har nu tangentligningen.... =)


Svar #13
14. november 2009 af MTP92 (Slettet)

 Ah, nu er jeg med. Tusind tak for hjælpen :D !


Skriv et svar til: Hjælp, differentialregning!!! Tangentligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.