Matematik

Monotoniforhold

16. november 2009 af Jone (Slettet)

Hej alle

Har en opgave, jeg har svært ved at forstå. Håber hjælp? Tak

Opg.

En funktion f(x) er givet ved f(x)= e(-x)^2+2x+1.

1) Gør rede for, at f(x) har et maksimum


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2009 af Alkymisten (Slettet)

Find nulpunkter af den afledede, opstil derefter en monotonilinje og gør rede for det ønskede..


Svar #2
16. november 2009 af Jone (Slettet)

Men hvordan differenteres funktionen f(x)?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. november 2009 af Alkymisten (Slettet)

Sikker på at du vil videt det?: http://peecee.dk/upload/view/203655
 


Svar #4
16. november 2009 af Jone (Slettet)

Ohh. Fylder det virkelig så meget? Det er virkelig langt. Men tak for det :)


Svar #5
16. november 2009 af Jone (Slettet)

Jeg er ikke helt med på det du har lavet. Altså her

f'(x)=(d)/(dx) e^((-x)^(2)+2x+1)
(d)/(dx) e^((-x)^(2)+2x+1)=e^(((-x)(-x))+2x+1)
(d)/(dx) e^((-x)^(2)+2x+1)=e^(((x^(2)))+2x+1)
(d)/(dx) e^((-x)^(2)+2x+1)=e^((x^(2))+2x+1)
(d)/(dx) e^((-x)^(2)+2x+1)=e^(x^(2)+2x+1)
 

Det er det første i udregningen. Hvis du man kigger på højresiden, er den ens hele vejen igennem. Det eneste der sker, er at (-x2) bliver til x2. Så forstår ikke, hvorfor du har skrevet det så mange gange. Så vidt jeg kan se, er det kun parenteserne der bliver reduceret i det der står på højreside.

Og en ting mere:

(d)/(dx) (x^(2)+2x+1)
(d)/(dx) x^(2)+2x+1=2x+(d)/(dx) 2x+1    Det har jeg ikke forstået. hvorfor pluses med (d)/(dx) på højreside?
(d)/(dx) x^(2)+2x+1=2x+2+(d)/(dx) 1     Her erstattes x med (d)/(dx)?

(d)/(dx) x^(2)+2x+1=2x+2+0      Hvorfor giver (d)/(dx) * 1 = 0?
(d)/(dx) x^(2)+2x+1=2x+2
e^(x^(2)+2x+1)*(2x+2)           Hvorfor ganges med (2x+2)?
(2xe^(x^(2)+2x+1)+2e^(x^(2)+2x+1))     Hvordan skal det læses? Sådan: (2xe(x^2)+2x+1) + (2e(x^2)+2x+1? Her bruger du produktreglen ikke?
2xe^(x^(2)+2x+1)+2e^(x^(2)+2x+1)
f'(x)=2xe^(x^(2)+2x+1)+2e^(x^(2)+2x+1)
 


Svar #6
17. november 2009 af Jone (Slettet)

Ok Alkymisten. Efter funktionen f(x) er differenteret fås jo f(x)= 2x*ex^2+2x+1+ 2*ex^2+2x+1. Hvordan findes nulpunkter af sådan en funktion?


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. november 2009 af Alkymisten (Slettet)

solve er din ven


Svar #8
18. november 2009 af Jone (Slettet)

Men vi skal isolere x i ligningen og får to nulpunkter, som vi derefter kan opstille en monotonilinje for?


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. november 2009 af Sara Lykke (Slettet)

Nulpunkterne for den afledede er kurvens ekstrema dvs. minimum eller maksimum. For at undersøge om det er minimum eller maksimum tager du et punkt lidt højere og et lidt lavere end nulpunktet og sætter det ind på x¨s plads i funktionen. Når du ved om der er tale om minimum eller maksimum kan du skrive monotoniforhold op. Det kan hjælpe at tegne funktionen.


Svar #10
18. november 2009 af Jone (Slettet)

Jo det er forstået tak. Men jeg har problemer med at bestemme nulpunkterne. Hvordan gøres det i hånden? tak


Brugbart svar (0)

Svar #11
18. november 2009 af Sara Lykke (Slettet)

Nåh:) Jamen så skal du jo løse ligningen f(x)= 2x*ex^2+2x+1+ 2*ex^2+2x+1=0, men det er meget nemmere at bruge computeren til. Hvis du vil gøre det i hånden kan du trække 2 fra på begge sider af lighedstegnet og så prøv at få isoleret x, måske ved at sætte uden for parantes. Ved godt, at det ikke er meget hjælp.


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. november 2009 af MrAbdul (Slettet)

Skal du finde maksimum eller argumentere for at den har et maksimum?

Det lyder som om du bare skal argumentere for den. Hvis det er tilfældet, tegn grafen, med lommeregner eller cas-værktøj og se hvordan funktionen ser ud. 


Svar #13
18. november 2009 af Jone (Slettet)

Ja det tror jeg Abdul. Der står jeg skal gør rede for, at f(x) har et maksimum, dvs. jeg skal vise vha. nogle udregninger, monotoniforhold og tegning. Det må det være?

Men hvis jeg skal finde nulpunkterne for den afledede på lommeregner, skal jeg vel bare isolere x i ligningen?


Brugbart svar (0)

Svar #14
23. november 2009 af MrAbdul (Slettet)

Ja, du skal finde den afledte funktion og sætte den til 0

f' (x) = 0 --> solve,x


Brugbart svar (0)

Svar #15
23. november 2009 af MrAbdul (Slettet)

Ja, du skal finde den afledte funktion og sætte den til 0

f' (x) = 0 --> solve,x


Brugbart svar (0)

Svar #16
23. november 2009 af MrAbdul (Slettet)

Jeg har vedhæftet filen hvis du vil se den,

Vedhæftet fil:monoton iforhold.doc

Svar #17
23. november 2009 af Jone (Slettet)

Tak for det.


Skriv et svar til: Monotoniforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.