Matematik

Planens ligning i rummet

20. november 2009 af P.L. (Slettet)

 Ligning for planen bestemmes når planen indeholder: 

a) Po (1,1, -1)   og har n = (0 0 2)   ( n er normalvektor, og tallene skulle have stået over hinanden i parentes)

Bliver planens ligning så: 

x + y + 2z + 2 = 0 ?

eller bliver den 

2z + 2 = 0 ?

Er i tvivl om hvad man gør når n vektor = 0 0 2  ? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. november 2009 af maddse (Slettet)

planens ligning gennem et punkt P0 = (x0,y0,z0) med normal vektor n = (a b c) bestemmes som

ax + by +cz +d = 0

hvor d bestemmes ved indsættelse af P0

d = -ax0 -by0-cz0

Ligningen for planen bliver herved

2z + 2 = 0 eller z = 1

Du kan overbevise dig om det ved at forestille dig, at dette udgør xy-planen beliggende i højden 1 på z-aksen, hvor n, der der er normal vektor ses at svare til retningen på z-aksen.


Svar #2
20. november 2009 af P.L. (Slettet)

 Tusind tak for hjælpen, det hjalp mig meget med hvad jeg var i tvivl om:)

har dog lige en ting til: 

når jeg skal bestemme planens ligning og ved at planen går gennem punkterne A(-2,3,2) B(1,2,1) og C(4, -5 , 2): 

Planen indeholder punkterne AB vektor og AC vektor, og som normal vektor for planen kan vi benytte krydsproduktet af AB vektoer og AC vektor: 

AB vektor = 3 -1 -1 

AC vektor = 6  -8  0 

Krydsproduktet = - 8  -6  -18 

Planens ligning: 

-8x - 6y -18z + d = 0

Mit problem er nu hvordan jeg finder d ? kender jo ikke et punkt P0 ?? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. november 2009 af maddse (Slettet)

Nej ikke et' punkt, men du har faktisk tre punkter at vælge imellem A, B og C der alle ligger i planen. Du kan bare bruge et af dem. Mon ikke de derfor giver samme løsning for d ;-) ......


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. november 2009 af mathon

du kan efter behag benytte
enten
A, B eller C som fikspunkt

og her foretrækkes vel B, som er helt uden minus-tegn (som så ikke skal huskeskrives)

Krydsproduktet = - 8 -6 -18 erstattes af [8,6,18] som er den modsatte vektor (uden alle de minus'er)

Planens ligning:

[8,6,18]·[x-1,y-2,z-1] = 0
eller
                 8x + 15y + 9z + (-47) = 0
 


Svar #5
20. november 2009 af P.L. (Slettet)

 Okay, nu er jeg mere med... 

Men hvorfor bliver det 15 y og 9 z? og hvorfor bliver d = - 47?

8(x-1) + 6(y-2) + 18(z- 1) = 0

8x + 6y + 18z + 22 = 0       det ville jeg sige blev planens ligning?? 


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. november 2009 af mathon

sorry
tastfejl
                 8x + 6y + 18z + (-38) = 0


Brugbart svar (1)

Svar #7
20. november 2009 af maddse (Slettet)

Punktet C ligger ikke i planen #4. Brug istedet ligningen du selv har fundet eller ligningen bestemt ved normalvektor uden minus'er [8, 6, 18], hvilket giver den ligning du selv har bestemt med modsat fortegn:

8x +6y +18z -38 = 0


Svar #8
20. november 2009 af P.L. (Slettet)

Jeg er med nu, har bare regnet d helt forkert, men får det os til -38 nu :)

Tusind tak for hjælpen:)


Skriv et svar til: Planens ligning i rummet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.