Matematik

Differentialligning

22. november 2009 af manday1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Nogen der kan hjælpe mig med at komme igang med denne her opg.:

Angiv den fuldstændige løsning til differentialligningen:

y'' = (x^2 + 4) / x


Brugbart svar (2)

Svar #1
22. november 2009 af peter lind

Ligningen er det samme som y''=x-4/x. Integrer x-4/x 2 gange.


Svar #2
22. november 2009 af manday1 (Slettet)

skal jeg ikke differenter x-4/x to gange?


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. november 2009 af peter lind

Nej. Hvis y''=f(x) skal du finde y så y''=f(x), hvilket du opnår, hvis f(x) integreres 2 gange. Hvis g(x) = ∫f(x)dx og y =h(x) = ∫g(x) gælder y' = g(x), y'' = g'(x)=f(x)


Svar #4
22. november 2009 af manday1 (Slettet)

okay takker :)

er det så rigtigt at y = 4x · In(lxl) + x3/6 + x ??


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. november 2009 af peter lind

De x3/6 er korrekt men det er resten ikke. Du glemmer integrationskonstanterne.


Svar #6
22. november 2009 af manday1 (Slettet)

hm det forstår jeg ikke helt. Lommeregneren skriver at det giver: -4x ·In(lxl) + x3/6 + x + c


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. november 2009 af peter lind

Så har du slået forkert op på din lommeregner. Der er også 2 integrationskonstanter. Du integrerer jo 2 gange.


Svar #8
22. november 2009 af manday1 (Slettet)

jamen skal man ik integrere x - 4/x?? og hvis man gør det 2 gange på lommeregneren, så får man det resultat ^^


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. november 2009 af peter lind

Du har helt ret i at du skal integrere 2 gange. Jeg kan ikke se her hvad du gør galt. Kan du ikke komme med nogle mellemregninger.


Svar #10
22. november 2009 af manday1 (Slettet)

y'' = x - 4/x

y' = -4 · In(lxl) + x2/2 + y

y = -x (24 · In(lxl) - x2 - 6 · (y +4)) / 6


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. november 2009 af peter lind

y' = -4 · In(lxl) + x2/2 + k1, hvor k1 er en konstant


Svar #12
22. november 2009 af manday1 (Slettet)

og den skal så integeres en gang til?


Brugbart svar (0)

Svar #13
22. november 2009 af peter lind

Ja


Svar #14
22. november 2009 af manday1 (Slettet)

y = -x · ( 24 · In(lxl) - x2 - 6 · (k + 4) / 6

er det rigtigt?


Svar #15
22. november 2009 af manday1 (Slettet)

der mangler  en slut parentes ^^ :)


Brugbart svar (0)

Svar #16
22. november 2009 af peter lind

Det er ikke rigtigt. Hvad har du gjort?


Svar #17
22. november 2009 af manday1 (Slettet)

jeg integrere det du har skrevet i #11, og så får jeg det der står i #14


Brugbart svar (0)

Svar #18
22. november 2009 af peter lind

Ja men du har ingen mellemregninger i denne integration og resultatet er som sagt forkert.


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.