Matematik

Udregning af gennemsnitligt fald i procent om året

29. november 2009 af patr0805 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Okay nu bliver jeg nød til at poste det. Kan bare ikke finde ud af det..

På 10 år er bestanden af sorte spættestorke faldet fra 6070 til 3675.

Hvor mange procent er det årlige fald i gennemsnit?

 

Er ved at bryde sammen over den opgave og har ikke mulighed for at spørge andre så please hjælp.

Har prøvet at lege med disse formler, men kunne ikke få det til at give det rigtige resultat:

log(Kn/K)/log(1+x)

(tal1-tal2)/tal1*100

Kn=K*(1+x)^n


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. november 2009 af Exupery (Slettet)

1.

((3675/6070)^(1/10)-1)*100=-4,9 pct. p.a.

hvoraf konklusionen bliver, at bestanden af sorte spættestorke er faldet med gennemsnitligt 4,9 pct. p.a. de sidste 10 år.

2.

Kan du ikke lige skrive dine oplysninger og din opgave beskrivelse her?


Svar #2
29. november 2009 af patr0805 (Slettet)

Det du har givet var lige hvad jeg ledte efter. Ser du den formel du bruger står på et papir som lægger i mit skab i skolen hvilket jeg ikke har adgang til pga. opgaven skal afleveres på tirsdag og jeg skal først i skole på tirsdag..

Anyway tusind tak for hjælpen:)


Svar #3
29. november 2009 af patr0805 (Slettet)

Vent det er ikke rigtigt. Kom tilfældigvis frem til regnemetoden.

(10x√3675/6070)-1)*100 = -5,15...

Bevis:

6070*(1-0,0515)^10 = 3589.... (Grunden til at den ikke rammer plet er fordi der er mange decimaler som jeg ikke har taget med).

Men tak alligevel


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. november 2009 af Exupery (Slettet)

Næh. Jeg ved ikke lige, hvad du laver, men:

((6070/3675)^(1/10)-1)*100=5,15 pct. p.a.

hvilket er, hvis den var steget igennem de 10 år!

Du finder frem til det tal med en fortegnsfejl.

Mit er rigtigt. Jeg bruger formlen hver eneste dag. :)


Skriv et svar til: Udregning af gennemsnitligt fald i procent om året

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.