Matematik

Bevis for y'+ay=g(x)

06. december 2009 af Alkymisten (Slettet)

Jeg skal i en opgave bestemme den fuldstændige løsning til ligningen y'+ay=g(x) og vil i den forbindelse gennemgå beviset, da det simpelthen virker for overfladisk bare at påstå, at den fuldstændige løsning er givet ved denne ligning der står i bogen:

y=e-ax·∫g(x)eaxdx (1)

Der står bare i min bog at løsningen er givet ved (1) men der står ikke HVORFOR den gør det... Med andre ord: Jeg skal bruge et bevis, med gode forklaringer, for hvorfor (1) er løsningen til diff. ligninger af typen y'+ay=g(x)


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. december 2009 af Dynin (Slettet)

(1) y’+ay=g(x)
Ganges (1) igennem med eax>0 haves
(2) eax y’+a eax y= eax g(x)
der jo har de samme løsninger som (1). Venstre siden af (2) ses (ved produktreglen) at være (eaxy)’ således haves
(3) (eaxy)’= eax g(x)
der netop viser at eaxy er en stamfunktion til eax g(x), dvs.
(4) eaxy= ∫ eax g(x)dx+C
Omskrevet haves således
(5) y= e-ax∫ eax g(x)+K 
 


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Nu er der jo ikke et bevis i den forstand, i virkeligheden gætter man en løsning. I et tilfælde finder man en integrationsfaktor F(x) og viser, at hvis den ksisterer å må F(x)(fy-r)dx +F(x)dy = 0 være eksakt. Så er der parametervariationløsningen y(x)=u(x)*v(x), men her gætter man igen på baggrund af noget viden man har i det første tilfælde, nemlig at v(x)=exp(-∫f(x)dx, så der er altså i virkeligheden tale om gætværk, hvor exponentialfunktionen spiller en betydelig rolle i løsningen. Du ser også, at Dynin ganger igennem med exp(ax) uden at redegøre hvorfor, og det er der en god grund til. Så du må altså give dig tilfreds med den erfaring, man har samlet omkring emnet.


Brugbart svar (2)

Svar #3
06. december 2009 af mathon

der er naturligvis et bevis

se


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg må fastholde, at der ikke findes et bevis, den integrationsfaktor, der ganges med, er et rent gæt - det beviser ikke noget.


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. december 2009 af mathon

#4
integrationsfaktoren kan bruges hver gang
og
så kan du jo klamre dig til, hvad du finder for godt.
 


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. december 2009 af Dynin (Slettet)

#3 Du mangler integrationskonstanten, samt en forklaring af hvorfor den oprindelige ligning og den multiplicerede ligning har samme løsning.


#4 Man har lov til at gange differentialligningen igennem med en integrationsfaktor; her er eax et godt valg (eller gæt om du vil), da faktoren ikke bliver 0 og betragtet som funktion er kontinuert (og dermed integrabel) ... *og* fordi man, ved produktreglen for diff., får en let omskrivning af ligningen. Læser du mit og mathon’s bevis [som er identiske] nærmere efter i sømmene, kan du tydeligt se at de føres på prik som man beviser panserformlen.
For ligninger af ovenstående type omskriver man gerne løsningen y=e-ax•∫g(x)eaxdx+Ce-ax til y=y0(x)+Ce-ax, hvor det erfaringsmæssigt har vist sig at y0(x) kan bestemmes ved at gætte på en funktion ”magen til” g(x); fx. er g(x) et pol så er y0(x) ligeledes et pol af samme grad som g(x).
 


Svar #7
06. december 2009 af Alkymisten (Slettet)

MAnner det bliver en god SRP kan jeg mærke :-P

takker til jer alle for de dejlige bud :-)

PS: I har alle fået brugerpoint (eller hvad det nu hedder)


Skriv et svar til: Bevis for y'+ay=g(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.