Matematik

Differentialligning

07. december 2009 af snowmann2 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal til at skrive mit SRP i fagene: matematik og fysik. Mit emne er Differentialligninger og Harmoniske svingning. Da jeg var til vejledning for et par uger siden gav min matematiklærer mig forskriften: y’’+ay’+by=0, som jeg skulle undersøge. Mit spørgsmål er derfor, hvordan skal jeg undersøge forskriften og hvad beskriver de forskellige led i ligningen om en svingning?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. december 2009 af mathon

matematiske del:
                          hvordan løses
                                               y’’ + ay’ + by = 0

                          (herunder bl.a. den karakteristiske 2.gradsligning)

fysiske del:        ligningens anvendelse
                           til beskrivelse af
                                               en dæmpet harmonisk svingning


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Det er fordi den simple harmoniske bevægelse kan beskrives matematisk ved ligningen y '' + ω2y = 0, det er den ligning, der bekriver en masse, når den vibrerer i en elastisk indretning, Hvis der for eksempel er luftmodstand, så ser den sådan ud ay'' + by' +cy = 0. Massen vil dog stadig vibrere, hvis modstanden ikke er for stor, altså (b2<4ac, men amplituden vil derimod aftage eksponentielt med tiden. Indenfor elektronikken støder u ogsp på den. Man startter med at gætte en løsning, og antagerm, at den kan skrives på formen y = er*t, den substituerer man ind i ligningen. Prøv det og se, hvad der sker!!

Du skal undersøge netop den ligning, fordi der er tre tilfælde at kigge på, 1) D>0, 2) D=0 og 3) D<0. Alt afhængig havd diskriminanten (det er den såkaldt karakteristiske ligning, jeg taler om, og som du vil opdage, når du gør det, jeg skrev) er, så er der forskellige løsninger. Mere er der egentlig ikke at sige om det, sålænge koeffecienterne er konstanter.


Svar #3
07. december 2009 af snowmann2 (Slettet)

Jeg har gættet en løsning til formlen: e^(-x/a)*sin(x), i stedet for den du gav: e^(r*t), da det igen var en som min lærer gav mig til vejledningen. Altså jeg har fundet hvor y''+ay'+by er lig med 0. Nemlig: y''+2y'+2y=0. hvad var det du mente med, at man skal kigge på 3 tilfælde, i forhold til diskriminanten, når jeg har gættet løsningen?


Svar #4
07. december 2009 af snowmann2 (Slettet)

Hertil skal det siges at: y=e^(-x/a)*sin(x), og y'=(cos(x)-sin(x))*e^-x  og y''= -2*cos(x)*e^-x

Hvis konstanten a = 2 og b = 2 så bliver y''+ay'+by= 0


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. december 2009 af mathon

når du indsætter din lærers anviste
løsning er·t i y’’ + ay’ + by = 0

får du              r2·ert + a·r·ert + b·ert = 0                som ved division med ert>0 giver

                      r2 + a·r + b = 0                                som kaldes den karakteristiske 2.gradsligning

hvis diskriminant-fortegnsmuligheder giver de efterspurgte 3 tilfælde


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. december 2009 af Alkymisten (Slettet)

når d>0

udspændes løsningensmængden til z''(-1/4)dz=0 af funktionerne e^±(1/2)√dx, hvorfor løsningsmængden til y''+ay'+by=0 udspændes af

e-1/2axe±(1/2)√dx=e(-1/2a±1/2√d)x osv...


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.