Matematik

Sfærisk trigonometri. Cosinus (og sinus)

12. december 2009 af Steppeegern4 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Jeg sidder med et kæmpe problem. Er i øjeblikket igang med SSO - omkring sfærisk geometri. Jeg er nu kørt fast i cosinus og sinus beviserne.

Lad os tage cos som et eksempel. Jeg forstår udemærket A og B's sfæriske koordinater, men når de skal omformes til (x,y,z) koordinaterne står jeg af.

Jeg forstår ikke lige hvordan (vektor)OA  bliver til (r*sinb, 0, r*cosb), og (vektor)OB  bliver til (r*sina cosC, r *cosa sinC, r*cosa, under omformningen.

Håber virkelig I kan hjælpe mig.

PÅ forhånd tak.

Vh. Sandra
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Man burde egntlig tegne det, men tænk dig nu en vilkårlig vektor. Lad os endvidere antage, at den "stritter op mellem x-y planen i 4. kvadrant og punktet hedder P = (,x,y,z), men på x-y planen har vi vektoren r ud til projektionen af punktet ned på planen og vi har vinklen θ fra x-koordinaten med uret ud til r (tag lige og tegn med!!), så kan vi også kalde punktet for (r,θ,z). Vektoren fra origo op til P kalder vi ρ og vinklen mellem ρ og r kalder vi φ, så får vi alt i alt overgangsformlerne til at hedde x=ρsin(φ)cos(θ), y=ρsin(φ)sin(θ) og z=ρcos(φ). Du skal "følge" opløsningen på din tegning. Læg nu mærke til, (at ρ2=x2+y2+z2 samt at r-koordinaten er relateret til ρ og φ ved ligningen r=√(x2+y2)=ρsin(θ), og tan(φ)=r/z=√(x2+y2))/z samt endelig at tan(θ)=y/x

Man kan sige, at studerer du tegningen nøj, så kan du se relationerne. Du skal starte med at tegne x-y-z systemet og dernæst alle de begreber, der er omtalt.


Skriv et svar til: Sfærisk trigonometri. Cosinus (og sinus)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.