Matematik

Finde stamfunktion for det her?

15. december 2009 af Økonomistud (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej (:

Jeg sidder med min srp, hvor jeg har en differentialligning ; dN/dt = -k*N

Denne skal jeg løse ved hjælp af separation af de variable..

Jeg har omformet ligningen til; dN/N = -k *dt  og skal nu finde stamfunktion på begge sider.

Hvordan finder jeg stamfunktion til "-k*dt" og "dN/N" ? ved ikke helt hvad jeg skal gøre, når jeg skal finde stamfunktion og der indgår disse..

Håber nogen vil hjælpe :S

mvh Kristian


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2009 af mathon

(1/N)·(dN/dt) = -k , N>0                     som integreres på begge sider med hensyn til t

∫(1/N)·(dN/dt)dt = ∫-kdt

∫(1/N)·dN = ∫-kdt

ln(N) = -kt + ln(C)                              hvor ln(C) er en integrationskonstnt

ln(N)-ln(C) = -kt

ln(N/C) = -kt

N/C = e-kt

                                      N(t) = Ce-kt


Svar #2
15. december 2009 af Økonomistud (Slettet)

Tusind tak!!

Er følgende rigtigt forstået?

(1/N)•(dN/dt) = -k                       som integreres på begge sider med hensyn til t
∫(1/N)•(dN/dt)dt = ∫-kdt              dt bliver ganget ind på (dN/dt) så dt forsvinder
∫(1/N)•dN = ∫-kdt                        forkortet udtryk
ln(N) = -kt + ln(C)                      Begge sider er integreret

ln(N)-ln(C) = -kt                         Omformning
ln(N/C) = -kt                               Regneregel
N/C = e-kt                                   Regneregel
 

mvh Kristian


Svar #3
15. december 2009 af Økonomistud (Slettet)

Er det rigtigt forstået, at det er hér : dN/dt = -k*N   <=>   (1/N)·(dN/dt) = -k , N>0

"Separationen af de variable" sker?


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. december 2009 af PoKulaKi (Slettet)

Du må ikke sige at du ganger med dt. dN/dt er bare notation for den afledte af N med hensyn til t. Man kan bruge det som huskeregel når man laver separation af variable, fordi det passer med at det er det der sker. men matematisk set giver det ingen mening at sige, at man ganger med dt. 


Svar #5
15. december 2009 af Økonomistud (Slettet)

Jeg forstår bare ikke, hvad det helt præcist er, man finder stamfunktion af på begge sider så ?

Hvis jeg f.eks. skulle trykke det ind på lommeregneren, hvad skulle jeg så skrive for begge sider?


Svar #6
16. december 2009 af Økonomistud (Slettet)

Er der en, der kan sætte ord på hvad der sker ved skridt 2 og 3? det forstår jeg ikke helt

1            (1/N)·(dN/dt) = -k , N>0                  som integreres på begge sider med hensyn til t

2            ∫(1/N)·(dN/dt)dt = ∫-kdt

3              ∫(1/N)·dN = ∫-kdt

4               ln(N) = -kt + ln(C)                       hvor ln(C) er en integrationskonstnt

5             ln(N)-ln(C) = -kt

6             ln(N/C) = -kt

7              N/C = e-kt
 


Skriv et svar til: Finde stamfunktion for det her?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.