Matematik
symmetrisk random walk
Sn er en symmetrisk random walk på Z, dvs.
Sn = Y1 + ... + Yn, hvor de stokastiske variable Yi er uafhængige og P{Yi = 1} = P{Yi = -1} = 1/2.
Sn er en Markovkæde med overgangssandsynligheder p{i, i + 1} = p{i, i - 1} = 1/2, i ∈ Z.
E(Sn ) = 0 og Var(Sn ) = n.
hvorfor er variansen lig n, hvordan er den regnet ud? og hvordan fortolkes den i denne situation?
Svar #1
19. december 2009 af Dynin (Slettet)
#0 Lidt hurtigt regnet ... Var(Sn)=Cov(∑iYi,∑jYj)=∑i∑jCov(Yi,Yj)=∑i1=n
Svar #2
19. december 2009 af Dynin (Slettet)
Alternativt ... da Yi er iid stok var. er Var(Sn)=Var(Y1)+...+Var(Yn)=nVar(Y1), hvor Var(Y1)=E(Y12)-E(Y1)2=E(Y12)=1 da jo Y12Ξ1
Svar #3
19. december 2009 af jyden90 (Slettet)
mange tak! har lige et spm mere
Man vælger nu – i stedet for tidsintervaller på 1 – intervaller på (delta)t=1/N, hvor N er et heltal. Nu sættes
Wk(delta)t(N)=aNSk, hvor aN er en konstant som vælges således at Var(W1)=1.
Da Var(SN)=N må aN vælges så aN=N-½, hvormed at man i hvert tidsinterval af længden (delta)t=1/N tager et skridt af længden N-½=(delta)t½.
hvordan viser man at aN=N-½ samt at man i hvert tidsinterval af længden (delta)t=1/N tager et skridt af længden N-½=(delta)t½?
Svar #4
19. december 2009 af Dynin (Slettet)
#3 er dette ikke ret oplagt da Var(aX)=a2Var(X) og Yi er iid ?
Svar #6
20. december 2009 af jyden90 (Slettet)
jeg er fortsat min redegørelse for brownsk bevægelse som grænseproces for en symmetrisk random walk men er gået i stå igen..
Når N→∞ går den diskrete approksimation mod en stokastisk proces med både kontinuert tid og kontinuert tilstandsrum, altså en Brownsk bevægelse. For k=N;
W1(N)=SN/√N,
som ifølge den centrale grænseværdisætning går mod en normalfordeling med E(W1)=0 og Var(W1)=1.
håber ovenstående er rigtigt?
Her mit nye spm: Nu for k=t/[(delta)t];
Wt(N)=St/[(delta)t]/√N, hvad fortæller den centrale grænseværdisætning om fordelingen af Wt(N) mht. middelværdi og varians?
Svar #7
20. december 2009 af Dynin (Slettet)
#6 er t et helt tal så har du
Wt(N)=St/Δt/√N=StN/√N=(√t)*StN/√(tN) der for ethvert N har middelværdi 0 og varians t og den centrale grænsevædisætning (DCG) giver således at Wt(N)→N(0,t).
Er t ikke hel bruger man standard tricket med mase kvotienten ind mellem heltal ... dvs. er t ikke hel er tN ikke hel og du kan ikke bruge (DCG) på StN/√(tN) og opstiller hermed uligheden
Her kan (DCG) bruges på venstre og højre siden af uligheden og ovenstående viser at disse begge går mod en normalfordeling med middelværdi 0 og varians t og man slutter dermed at Wt(N)→N(0,t).
Skriv et svar til: symmetrisk random walk
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
