Matematik

markovkæde

21. december 2009 af jyden90 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Xn, n = 0, 1, 2…, er en markovkæde med tilstandsrum S={1,...,N}.

Givet initialfordelingen ø(x)=P{X0=x} og (et-trins)overgangssandsynlighederne p(i, j) fås

P{X0=x0,…,Xn=xn}=ø(x0)p(x0,x1)p(x1,x2),…,p(x(n-1),xn),

som, hvis processen er tidshomogen, kan skrives som likelihoodfunktionen for observationen {x0,x1,x2,…,xn};

p{x0,x1,x2,…,xn}=ø(x0)∏i=1Nj=1Np(i,j)nij, hvor nij er antallet af overgange i→j.

jeg forstår simpelthen ik likelihoodfunktionen for hvorfor er

p{x0,x1,x2,…,xn}=ø(x0)∏i=1Nj=1Np(i,j)nij=ø(x0)p(1,1)p(1,2)...p(1,N)p(2,1)...p(2,N)...p(N,N) ?

hvorfor ik bare 3. linie igen;

p{x0,x1,x2,…,xn}=ø(x0)p(x0,x1)p(x1,x2)...p(x(n-1),xn) ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Det jeg kn huske om det er, at likelighood er det omvendte af betinget sandsynlighed (Bayes teorem): Normalt skriver vi P(B|A) = osv, men her er B kendt og vi skriver P(A)| B=b), så det er en betinget sandsynlighedsfunktion L(b|A)


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. december 2009 af Dynin (Slettet)

#0 man omskriver linie 3 til linie 6 vha overgangssandsyninghederne og antallet af overgange ... dvs. likelihoodfuktionen er

hvor p er matricen med overgangssandsynligheder, i.e. p=(p(i,j))i,j.


Svar #3
21. december 2009 af jyden90 (Slettet)

mange tak. jeg ka se jeg ska ha studeret nogle ∏-regneregler for dem har jeg tydeligvis ik helt styr på, dvs. hvordan du kommer fra 2. til 3. udtryk og fra 3. til 4. (og sidste) udtryk kan jeg ik helt lure. tror bl.a. det forvirrer mig meget at man først skriver tilstandene som xi-1 og xi og så (fra 2. til 3. udtryk) udskifter xi-1 og xi med i, j.


Brugbart svar (2)

Svar #4
21. december 2009 af Dynin (Slettet)

#3 for endelige produkter er, som med endelige summer, rækkefølgen ligegyldig ... dvs for aij med i=1,...,N og j=1,...,M er

For selve regningen ... så husk på at xi∈S={1,...,N} og hvad nij betyder ...


Svar #5
21. december 2009 af jyden90 (Slettet)

nu forstår jeg den sidste ligning men den midterste, der hvor x'erne udskiftes, ka jeg stadig ik lure. af den første ligning ses det så dejlig klart og tydeligt at processen går fra tilstanden x0 til x1 til x2 til...til xn men at det stadig er tilfældet efter 2. lighedstegn ka jeg ik tydeligt se af udtrykket. og at nij kommer ind som eksponent forstår jeg heller ik selvom jeg er bevidst om betydningen af nij fra #0.


Brugbart svar (2)

Svar #6
22. december 2009 af Dynin (Slettet)

#5 for xk∈S svarer overgangen xk til xk+1 til en overgang i→j for passende i og j i S dvs. p(xk,xk+1)=p(i,j). Da andre overgange xl til xl+1 også kan svare til overgangen i→j indføres nij som antallet af overgange i→j ... hvis overgangen i→j ikke findes er nij=0 og pijnij=1 ... Hermed har du andet lighedstegn, ved at gennemløbe samtlige tilstande i S for i og j :-)


Svar #7
22. december 2009 af jyden90 (Slettet)

tror jeg har den! ...eller det vil følgende gi svar på;)

vil det sige, at hvis det er p{x0,x1,x2,…,xn} man ska udregne, så man altså ønsker at processen ska befinde sig i en specfik tilstand til alle tidspunkter 0, 1,..., n, nemlig tilstandene x0,x1,x2,…,xn så er nij=0 for alle overgangssandsynlighederne på nær n overgangssandsynligheder, nemlig overgangssandsynlighederne

p(x0,x1), p(x1,x2),… og p(x(n-1),xn) ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. december 2009 af Dynin (Slettet)

#7 ja


Skriv et svar til: markovkæde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.