Matematik

Rumlige vektorer

25. december 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Jeg skal vel starte med at finde C's koordinater og derefter regne arealet af trekanten, eller hvordan?

Og hvordan finder jeg dette udfra kendskabet til de to linjers parameterfremstilling?

Vedhæftet fil: 509.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
25. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Start med at finde skæringspunktet mellem linierne, x finder du af -4+2t=3+3t og det samme med y og z, derefter finder du arealet af ½*|AB×AC|


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Det er bedre at kalde dem noget forskelligt, nemlig parametrene s og t, så du får for linie m1: (-4+2t,2-t,1+t) og for linie m2: (2+3s,1+s,1-2s), så får du to ligninger me to ubekendte ligning 1: -4+2t = 3+3s og ligning 2: 2-t = 1+s, hvilket giver t = 2 og s = -1, så vi får punkt C = (0,0,3)


Svar #3
26. december 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Tusind tak for hjælpen Erik Morsing. Jeg har fundet C og fik selvsamme koordinater som du.

Nu er jeg igang med at finde arealet af trekanten ABC. Men Når du skriver AB, er det så vektor AB, du mener? (henviser til din givne formel)


Svar #4
26. december 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Jeg må have lavet en fejl af en art.

Jeg får:

Vektor AB = (11, -4, -5) og vektor AC = (2, -1, 1)

Vektor AB kryds vektor AC = 48 og længden af vektor AB kryds AC = 48 også.

1/2 * 48 = 24..

Men resultatet skal gerne blive 1/2*kvad(531). Selvfølgelig kan facitlisten have sine fejl og mangler. Men er det ikke mig, som er gal på den?


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Ja AB og AC får jeg også som dig, så vi står med AB×AC=(-9,-21,-3) og en halv gange den numeriske værdi som  ½*|AB×AC| = 11,52


Svar #6
26. december 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Super.. Men hvordan bruger du krydsprodukt i denne sammenhæng?


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Du starter med et paralellogram med siderne A og B (bemærk, at det er vektorer). Arealet er så højden h*|B| (tegn det op, ellers forstår du det ikke), og h*B = A*sin(Θ)*B = |A×B|, så arealet af trejkanten med siderne A og B = ½ |A×B|. altså ½ højde gange grundlinien. Tegn gor eksempel B langs x-aksen og A fra origo et stykke skråt op og hæld den lidt mod højre, hvis du forstår hvad jeg mener.

NB B er det samme som |B| Når der ikke er markeret med fed skrift, betyder det længden af vektoren.


Svar #8
27. december 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Men hvordan får du AB×AC=(-9,-21,-3)?


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Bruger: Hvis vi har vektorerne u = u1*i + u2*j +u3*k og v = v1*i+v2*j+v3*k (det er et eksempel.

u×v = (u2v3-u3v2)*i +(u3v1-u1v3)*j+(u1v2-u2v1)*k

Prøv selv efter på AB×AC. Den kan skrive meget nemmere ved brug af en determinant, undersøg det selv


Svar #10
27. december 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Jeg fandt selv ud af det. Det var krydsproduktudregningen, jeg kludrede i. Men tusind tak! Og ja, en skitse hjælper altid til forståelsen. Men det er godt nok svært at tegne rumlige vektore!


Svar #11
27. december 2009 af Kamelkalle (Slettet)

Præcis. Det var også det, jeg fandt frem til, var den korrekte fremgangsmåde!


Brugbart svar (0)

Svar #12
27. december 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Det er ikke spor svært at tegne rumlige vektorer, hvid du bare starter med at lave dit poordinatsystem med x-aksen skråt nedad mod venstre og y- og z- aksen, som du normalt skriver x-y systemet. Så skal du bare følge punkterne et ad gangen, for eksempåel (3,4,-1), som 3 "nedad" x-aksen 4 henad y-aksen, så har du punktet i x-y ålanet, så går du ned -1. Men man kan sige at det er lidt af en øvelsessag at tegne i perspektiv, for det er det, det er. Så øv dig med nogle punkter, 10 forskellige, så skal du se, du får rutinen.


Skriv et svar til: Rumlige vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.