Matematik

vektor i rummet?

05. januar 2010 af mattonia (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg har lidt problemer med vektorregningen, hvis nogen ved hvordan dette problem skal løses ville jeg blive rigtig glad :-)

En flade S i rummet er givet ved ligningen
z + xz − yz − xy = −5
Et punkt på fladen er P(−2, 2, 3).

(a) Bestem en normalvektor til fladen S i punktet P givet ovenfor.

(b) Find ligningen for tangentplanen til fladen S i punktet P givet ovenfor. Skriv svaret
på formen ax + by + cz = d.


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. januar 2010 af Erik Morsing (Slettet)

1) Du kan omskrive den. Men først sætter vi x=u og y=v. så er z(u,v) = (uv-5)/(1+u-v), så er normalvektoren n =

∂z/∂u × ∂z/∂v i punktet z(u,v)

Hæng mig ikke op på det, det er som jeg husker det. Det er noget med,a t man starter med at definere et arealelement dS på overfalden (parametrisk).


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. januar 2010 af peter lind

#1 Det er tæt på. ∂z/∂u er en funktion ikke en vektor. Hvis du skriver stedvektoren til en punkt på planen som OP = (x,y,z) vil to lineært uafhængige vektorer  i tangentplanen være ∂OP/∂x = (1, 0, ∂z/∂x) og ∂OP/∂y = (0, 1, ∂z/∂y). En normalvektor kan så findes som krydsproduktet mellem diss 2 vektorer.


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. januar 2010 af Erik Morsing (Slettet)

OK Lind, tak for det, det kan jeg godt se. Når man differentierer m.h.t. x for eksempel, så så er y konstant og z er jo en funktion af x og y, derfor ∂z/∂x i den første m.m. Ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. januar 2010 af Erik Morsing (Slettet)

åske skulle jeg have skrevet r(u,v) i stedet, så er det en vektor.


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. januar 2010 af sigmund (Slettet)

 Ja, og saa er r(u,v) = ( u , v , (uv-5)/(1+u-v) ) og normalvektoren n(u,v) = ∂r/∂u × ∂r/∂v.


Svar #6
09. januar 2010 af mattonia (Slettet)

Ok, tak for svarene, men tror jeg finder på an andel løsning, det er sikkert for lang tid siden, at jeg har beskæftiget mig med det, så får desværre ikke meget ud af jeres svar, men igen tak :-)


Brugbart svar (1)

Svar #7
09. januar 2010 af peter lind

En anden måd du kan se det på er at skære med xz og yz planerne. Skære du med en xz plan (y=konstant) vil du få en funktion med en variabel z=f(x). Du kan finde hældningen af tangenten på sædvanlig måde ved at differentiere med hensyn til x. Hældningen er ∂z/∂x . En tangent til kurven vil så have en retningsvektor, der er (1, 0, ∂z/∂x ) Tilsvarende for yz planen


Skriv et svar til: vektor i rummet?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.