Matematik

Toppunkt

05. januar 2010 af kiall (Slettet) - Niveau: B-niveau

Dette er måske et dumt spørgsmål, men findes der andre måder at beregne toppunktet på, end den man anvender til parabler?

Har denne her opg. Løs ligningen F'(x)=0, Bestem toppunkterne og monotoniforholdene

a) F(x)= 2*kvadratrod x - x  Det fik jeg til at toppunktet var (1;1)

b) f(x)= 1/x+x, x>0 det fik jeg til at toppunktet var (1;2)

Har anvendt toppunktsformlen for en parabel til dem begge er det forkert? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. januar 2010 af Exupery (Slettet)

Når der står, at du skal løse ligningen f'(x)=0, skal du selvfølgelig gøre det. 

Jeg kan ikke huske toppunktsformlen, da den specifikt kun gælder til 2. gradspolynomier. Jeg kan udlede den ud fra differentialregning dog. 


Svar #2
05. januar 2010 af kiall (Slettet)

Jeg har også udløst ligningen via differentialregning og derudfra fået førstekoordinaten hvorefter jeg har fundet 2 koordinaten ved at sætte 1 koordinaten ind i funktionen ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. januar 2010 af Exupery (Slettet)

Så har du jo heller ikke benyttet toppunktsformlen. 

Det kan heller ikke lade sig gøre, så det havde været en smule imponerende, hvis du havde gættet dig frem til de rigtige ekstremaer. 

Toppunktsformlen:

f(x)=ax^2+bx+c

f'(x)=2ax+b

f'(x)=0 <=> 2ax+b=0 <=> 2ax=-b <=> x=-b/(2a)

der følgeligt kun virker til bestemmelse af toppunkt for et andengradspoynomium.

Som du kan se, differentierer man dog også implicit ved at benytte denne formel. Det ved 1g'ere dog ikke, når de lærer formlen. Men det finder de ud af.


Svar #4
05. januar 2010 af kiall (Slettet)

Okay, så der er altså ikke noget forkert i den fremgangsmåde jeg har anvendt?


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. januar 2010 af Exupery (Slettet)

Nej, det ser pænt ud. Men du skal huske, at du også skal opskrive monotoniintervallerne op.


Svar #6
05. januar 2010 af kiall (Slettet)

Okay godt nok og tak for hjælpen. Ja det er jeg godt klar over - har lavet den del af opgaven


Skriv et svar til: Toppunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.