Matematik

At bestemme en forskrift

07. januar 2010 af VPK (Slettet)

Jeg sidder og har problemer med denne opgave:

Hvert år opgøres de danske bankers samlede nettogebyrindtægt for 1. halvår, her kaldet
DHN. Tabellen viser DHN for hvert af årene i perioden 2002-2006.

Årstal                 2002   2003    2004    2005     2006

DHN(mia. kr.)   6,697   7,160   8,137   8,408   10,538

I en model antages det, at DHN (mia. kr.) som funktion af tiden x (antal år efter 2002) med
god tilnærmelse kan beskrives ved en eksponentiel udvikling f.

a) Benyt tabellens data til at bestemme en forskrift for f.

b) Benyt modellen til at bestemme DHN for 2007 og til at bestemme
fordoblingskonstanten for DHN.

Jeg har absolut INGEN anelse om hvordan jeg skal bestemme forskriften ud fra de tal..


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. januar 2010 af Isomorphician

Du skal have fat i din lommeregner og lave regression ud fra tallene.


Svar #2
07. januar 2010 af VPK (Slettet)

okay, tak skal du have. (:


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. januar 2010 af Mathias Fisker (Slettet)

 Hejsa :)

Hvis du må bruge IT udstyr så skal du helt sikkert benytte dig af det. Skriv dataene inde i et skema, og få mat-programmet til at lave en regression, så du får den til at komme med en eksponentiel forskrift. 

Hvis du ikke må, så kan det betale sig, at tegne dataene ind på enkelt logaritmist papir. Så kan du bestemme forskriften ud fra dette. I har højst sandsynligt lært begge dele, så måske disse forslag kan hjælpe lidt på hukommelsen. :o)

God fornøjelse med opgaven. :o) 

De bedste hilsner 

Rasmus Mathias Fisker 


Svar #4
07. januar 2010 af VPK (Slettet)

Det lyder vildt smart!! Og jo vi må godt bruge IT udstyr osv., har du et specifikt program i tankerne? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. januar 2010 af Isomorphician

#4: Du kan bruge Graph eller Excel.


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. januar 2010 af Mathias Fisker (Slettet)

 Ja excel er faktisk meget nemt og intuitivt, så giv dig endelig i kast med det. 

Du skriver dataen ind i to rækker, og husk at ændre årstallene så 2002 = 0, 2003 = 1, 2004 = 2 osv. 

Så indsætter du en graf og der markerer du hvilke data der skal ud og x-aksen (år efter 2002) og ud af y-aksen vælger du nettogebyrindtægt. Grafen skal naturligvis være en eksponentiel funktion (det er vigtigt du sætter den til det) og så skal du også trykke af, at den skal give dig forskriften. Vupti så skulle den meget gerne komme af sig selv. 

God fornøjelse med sagerne :o) 

De bedste hilsner 

Mathias Fisker 


Svar #7
08. januar 2010 af VPK (Slettet)

Jeg må ærligt indrømme, at excel ikke er et program jeg har brugt vildt meget, til trods for at jeg egentlig har det på computeren, så selv efter jeg har siddet og fumlet med at prøve at lave en graf, så lykkedes det ikke rigtigt for mig..

Jeg siger tusind tak for hjælpen, nu mangler jeg vist bare at finde en person der kan vise mig hvordan jeg lige laver en graf osv. ;)


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. januar 2010 af Mathias Fisker (Slettet)

Jamen selv tak :o)

Jeg har lige fundet en vejledning til dig her:

http://www.ehow.com/how_4474239_make-graph-using-excel.html
 

Tror den kan hjælpe dig med resten :o)

God fornøjelse med arbejdet!

De bedste hilsner 

Mathias Fisker 


Skriv et svar til: At bestemme en forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.