Matematik

differentialregning

11. januar 2010 af annarosenvang (Slettet) - Niveau: A-niveau

betragt funktionen:

f(x)= x^3 - 4x + 5  for  -3 < x < 2

bestem monotoniforholdende og de lokale ekstrama ved hjælp af differentialkvotienten.

bestem værdimængden for funktionen.

først skal jeg vel differentiere funktionen?

f(x) 3x^2 - 4  

hvad så??


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. januar 2010 af Isomorphician

sæt f'(x) = 0, for at finde ekstrema.


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. januar 2010 af Emilie, (Slettet)

Ja. Så skal du løse f '(x)=0.

Løsningerne til dette er x-koordinaterne til de lokale ekstrema. Y-koordinaterne kan evt. angives - de findes ved at sætte løsningerne ind i f(x).

Monotoniforholdene bestemmes ved at udregne f '(x) for x-værdier mellem løsningerne - har du fx løsningerne -4, 0 og 7, kan du fx bestemme f '(-5), f '(-2), f '( 4) og f '(10).
Deres fortegn angiver, om grafen mellem de to lokale ekstrema er voksende/aftagende. +: voksende -: aftagende.

Værdimængde - det siger mig ikke noget.

Emilie :)


Svar #3
11. januar 2010 af annarosenvang (Slettet)

 kan jeg bare vælge nogle vilkårlige værdier til at finde monotoniforholdene?

og skal jeg ikke bruge det med: for -3 < x < 2 til noget?


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. januar 2010 af Emilie, (Slettet)

Nej - Når du har løst
f '(x)=0
har du et antal løsninger.
Disse er de lokale ekstrema (egl. deres x-koordinater).

Så skal du netop bruge det med "for -3<x<2": hvis -3 er en af løsningerne og 2 en anden, skal du vælge en værdi i mellem dem - fx 0, som du finder differentialkvotienten i: f '(0).
Er f '(0) positiv, gælder: For -3<x<2 er grafen voksende

Er f'(0) negativ, gælder: For -3<x<2 er grafen aftagende.

Bemærk: Du må ikke overse intervallerne x<-3 og 2<x (eller hvad den hhv højeste og laveste løsning er)! :)

Spørg endelig, hvis det stadig lyder mærkeligt i dine ører ;)


Svar #5
11. januar 2010 af annarosenvang (Slettet)

 jamen skal jeg så sige:

f'(0)= 5

hvad skal jeg så bruge det til?

jeg forstår stadig ikke helt hvordan jeg laver monotonilinjen :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. januar 2010 af Emilie, (Slettet)

1. Differentiér: du fandt selv f '(x)=3x2-4

2. Løs    f '(x)=3x2-4=0

3. Det giver løsningerne: -2/3*√3=-1,154700538≈-1,15        og         2/3*√3=1,154700538≈1,15  (dem har du vel fundet ;) )

4. Så har du f '(0)=3·02-4=-4. Det betyder:    For -1,15<x<1,15 er  f(x) aftagende (da fortegnet for f(0) er negativt).
     Du finder også  f '(-2) (eller en anden x-værdi under -1,15) og f '(2) (eller en anden x-værdi over 1,15). Og bedømmer det samme for hhv. x<-1,15  og 1,15<x.

5. Monotonilinjen:
Én x-akse (lang pil) med to punkter, -1,15 og 1,15.  - husk at skrive x til højre eller venstre for pilen.
Under pilen yderst til venstre skriver du f '(x). Længere inde i denne række, under -1,15 og 1,15 skriver du 0 - det har du jo fundet frem til (at f '(-1,15)=0).  Mellem punkterne skriver du, om f'(x) i dette interval er + eller -
Under f '(x) Kan du, under + og - tegnene angive med opad- eller nedadgående pile, om grafen er voksende eller aftagende.

Fik jeg det hele med?


Skriv et svar til: differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.