Spansk

Personlige pronomier, hensynsled

15. januar 2010 af sarahhan (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej folkens.

Jeg er virkelig på røven.

Jeg skal i min spansk aflevering oversætte en tekst, og bruge personlige pronomier. For at kunne gøre dette skal jeg sætte, kryds, bolle, firkant og trekant.( som man lærte i folkeskolen). Jeg kan virkelig ikke finde ud af at sætte firkant, nogen der kan hjælpe mig?.

min tekst lyder sådan.

Jeg elsker carmen, jeg elsker hende. Hun elsker ikke mig. Min mor besøger os i eftermiddag. Vil du købe maden? Du køber den. og jeg laver den. Matilde og Alfredo kommer. Min mor kender dem ikke. Hej, er i der! Jeg har ikke hørt jer. Blomster! Jeg lægger dem her. Det er min hund. kan i tåle den?. Min mor kommer. Hende kender i, fordi jeg har talt så meget om hende, men hun kender ikke jer. Hjælp! Maden, den har vi glemt. Hunden har spist den. Min mor slår dig ihjel. Telefonen! tager du den? Det er din mor. Hun vil tale med dig. Du kender hende. Hun vil snakke med dig. Åh nej! Min onkel er der. Jeg holder ham ikke ud.

Håber på der er nogle friske mennesker her en fredag aften :)
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. januar 2010 af Duffy

Prøv selv først...


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. januar 2010 af JuMMe^ (Slettet)

Jeg kan heller ikke finde ud af at sætte kryds og bolle :P du kan evt. begynde at bruge de latinske betegnelser. Jeg synes selv det er meget lettere og det vil komme dig til gode på et senere tidspunkt.

Jeg kan give dig en hjælpende hånd. Så kan du selv prøve med resten.

Sætning:

Jeg elsker Carmen, Jeg elsker hende.

Huskeregel: Der kan kun være et indirekte objekt (Hensynsled), hvis der er et direkte objekt (genstandsled) i sætningen.

Fremgangsmåde:

1. Find verballed (udsagnsord) - de ord du kan sætte at og jeg foran. 
I dette tilfælde  er "elsker" verballedet.

2. Find subjektet. Spørg: Hvem/hvad + verballed. = Hvem elsker? Det gør jeg.

3. For at finde et direkte objekt. Spørg: Hvem/hvad + verballed + subjekt = Hvem elsker jeg? Carmen

Dvs. Carmen er et direkte objekt. Carmen er en kvinde og derfor hunkøn.

Jeg elsker hende = La quiero / La amo

Hvis du derimod skal analysere en sætning, hvor der både er et direkte objekt og et indirekte objekt finder du først det direkte objekt og derefter det indirekte objekt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. januar 2010 af Duffy

Jah, lad os da bare hjælpe hende lidt på vej, fx med den første linie. Så kan hun se, hvoran man kan gøre. Det der undrer mig er bare: har man ikke lavet øvelser med dette på forhånd ovre i klassen? Eller er afleveringen første gang der prøves. Mærkeligt?! Der må da være eksempler på dette i grund/øvebogen?!

Jeg elsker carmen, jeg elsker hende. Quiero a Carmen, la quiero.

Hun elsker ikke mig. (Ella) No me quiere.

Min mor besøger os i eftermiddag. Mi mamá nos visita esta tarde.

Vil du købe maden? Du køber den. ¿Compras la comida? Tú la compras.


Brugbart svar (1)

Svar #4
17. januar 2010 af jegerbare (Slettet)

Duffy, jo selvfølgelig har vi gennemgået dette her før. Dog kort, og engang imellem er der bare noget man ikke lige fanger. Sådan er det vel for nogen.! . har skam prøvet selv også, men undrede mig jeg ingen dativ fandt ( firkanter) ,.

Men tak for hjælpen :) .


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. januar 2010 af Duffy

Jeg giver gaven til hende, jeg giver hende den.

Sætningen ovenfor er et eksempel, hvor det er muligt at
sætte kryds, bolle, firkant og trekant.

Jeg(X) giver(O) gaven(Δ) til hende(⇔), jeg(X) giver(O) hende(∃) den(Δ).

Le(⊇) doy(XO) el regalo(Δ) a ella(⊇). Se(⊇) lo(Δ) doy(XO).


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. januar 2010 af JuMMe^ (Slettet)

Til hendes forsvar til jeg sige, at jeg ikke selv var for skarp til sætningsanalyse i gymnasiet, men det er blevet banket ind i knolden på mig efter, at jeg startede på universitet. Så du skal nok få styr på det, hvis du gør en indsats og øver dig :) God weekend.


Skriv et svar til: Personlige pronomier, hensynsled

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.