Matematik

differentialregning

22. januar 2010 af hjælp, tak :) (Slettet)

Hej - er der nogle der kan hjælåe mig med disse opgaver:

a)en funktion er givet ved g(x) = ex         bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P(2,f(2)) 

b) to funktioner  f(x)=x^2 + 3   og g(x)=lnx + 2

a)bestem en ligning for tangenten g(x) i punktet (1,g(1))

b) funktionen f(x)-g(x) har en mindste værdi for x=x1    bestemt x1

Mvh


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. januar 2010 af sigmund (Slettet)

1) Ligningen for tangenten i P(2,f(2)) er givet ved y = f(2) + f'(2)(x-2). Hvad er f'(2)?

2a) Ligningen for tangenten i (1,g(1)) er givet ved y = g(1) + g'(1)(x-1). Hvad er g'(1)?

2b) f(x) - g(x) = h(x) er givet ved h(x) = x2 + 3 - (ln(x) + 2) = x2 + 3 - ln(x) - 2 = x2 + 1 - ln(x). Bestem nu h'(x) og sæt det lig 0. Løs ligningen. Der skulle gerne være to løsninger. Den ene må vi dog forkaste, da h(x) kun er defineret for x > 0. Afgør nu, om den tilbageværende løsning er minimum ved at se på fortegnet af h'(x).


Svar #2
23. januar 2010 af hjælp, tak :) (Slettet)

Tak for dit svar. Jeg er bare ikke klar over hvordan jeg skal differentiere funktionerne ex?

og skal jeg differentiere ln(x) giver det 1/x, hvad giver det så hvis det er f.eks. ln(2x) ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. januar 2010 af nazcov (Slettet)

Beviset for  ex differentieret går vidst ind under supplerende stof, men den ændres ikke :)

Hvis du skal differentiere ln(2x) så skal du benytte reglen for en sammensat funktion. Altså hvor du differentiere det indre og det ydre. f'(g(x))* g'(x). Altså får du 1/2x * 2 hvilket igen giver 1/x.

Jeg mener det er sådan det er, ellers må sigmund lige rette mig ;)


Svar #4
23. januar 2010 af hjælp, tak :) (Slettet)

Du har i hvert fald ret i den øverste ved jeg. Men hvis jeg nu skal finde lignigen til tangenten i (2,f(2)) går jeg efter ligningen: f(xo) -f'(xo)(xo-x)                f'(x)= emen hvad er så f'(2)? er det konstanten e opløftet i 2?


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. januar 2010 af nazcov (Slettet)

Ja når du sætter 2 ind på x'es plads i parantesen svarer det til at erstatte alle x'erne i ligningen med tallet 2 :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. januar 2010 af sigmund (Slettet)

Når du differentierer ex giver det ex. Når du differentierer ln(x) giver det 1/x.


Svar #7
24. januar 2010 af hjælp, tak :) (Slettet)

Det har jeg fået gjort så. Jeg har fået en ligning  for tangenten til grafen g(x)= lnx +2   der hedder:3-1/x , kan det passe?

Jeg skal så efterfølgende bestemme punktet R(xo,f(xo)) der er tangent for funktionen f(x)=x^2+3 og som er parallel med tangenten til g(x)

Hvis de er paralelle må det jo have samme hældning, dvs 1/x men hvordan finder jeg frem til resten?


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. januar 2010 af sigmund (Slettet)

Tangenten i (1,g(1)) har ligningen y = 1+x. Hvad har du lavet galt? Ligningen lyder y = g(1) + g'(1)*(x - 1). Har du beregnet g'(1) forkert?

Punktet R(x0,f(x0)) kan du finde som følger. Tangenten i R skal have samme hældning som tangenten til g(x), som du fandt i forrige opgave. Den har hældningen 1, dvs. at f'(x0) = 1. Løs ligningen og du har fundet x0.


Svar #9
24. januar 2010 af hjælp, tak :) (Slettet)

Jeg ved sørme ikke hvor jeg har regnet galt? Men tak!

Dvs jeg skal finde frem til hvad x er i udtrykket 2x =1, dvs x=1 så punktet vil være (1,f(1)) ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. januar 2010 af sigmund (Slettet)

Nej, løsningen til 2x = 1 er ikke 1. Hvad er den? (dividér med 2 på begge sider...)


Svar #11
25. januar 2010 af hjælp, tak :) (Slettet)

Det kon også lige til mig i morges da jeg skrev det ned, men kunne ikke nå at skrive det. Jeg har noteret Q(1/2,f(1/2)) ?


Brugbart svar (0)

Svar #12
25. januar 2010 af sigmund (Slettet)

Q? Hvor kom Q fra? Mener du ikke R? R(1/2,f(1/2)), ja.


Svar #13
27. januar 2010 af hjælp, tak :) (Slettet)

Jo undskyld, mener selvfølgelig R.


Svar #14
27. januar 2010 af hjælp, tak :) (Slettet)

Mange tak for hjælpen!


Skriv et svar til: differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.