Matematik

forklaring

25. januar 2010 af seriøs (Slettet)

Jeg er ved at regne flere af de her opgaver for at øve mig...

Jeg skal her angive f'(1) og jeg kender facit -1 1/2

f(x) = √x (√x - 5)

Jeg siger først:

f'(x) = 1/(2√x) (1/2√x)

men når jeg indsætter 1 på x's plads så får jeg ikke som facit??


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. januar 2010 af mathon

f(x) = x - 5√(x)

f '(x) = 1 -

f '(1) = 1 - 5/(2√(1))

f '(1) = 1 - 5/(2·1)

f '(1) = 1 - (5/2)

f '(1) = (2/2) - (5/2)

f '(1) = -(3/2) = -(1 1/2)


Svar #2
25. januar 2010 af seriøs (Slettet)

Jeg kan godt forstå, hvordan du har løst den nu. Tak. Men jeg har brugt denne regneregel:

f(x) = √x  -->  f'(x) = 1/(2√x)

Hvornår ved jeg, hvor jeg skal omregne og hvornår ikke?


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. januar 2010 af mathon

...samme regel som jeg har benyttet

 (5·√(x))' = 5·(√(x))' = 5·(1/(2√(x)) = 5/(2√(x)) = (5/2)·(1/√(x))


Svar #4
25. januar 2010 af seriøs (Slettet)

f(x) = x - 5√(x)

dvs. her er √x = x   og ikke 1/(2√x)    (Det forvirrer...)

f '(1) = 1 - 5/(2√(1))

Hvordan kan (√x - 5) blive til    5/(2·1)
 

Undskyld at jeg spørger så meget, men jeg vil virkelig gerne forstå det.


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. januar 2010 af mathon

...jeg forstår ikke dit spørgsmål


Svar #6
25. januar 2010 af seriøs (Slettet)

f(x) = √x (√x - 5)

Jeg vil her bruge  

f'(x) = 1/(2√x) (1/2√x)

men du har bare sagt √x = x    Hvordan kan det være?

Og du har skrevet at   (√x - 5)  =  5√(x)     Jeg forstår heller ikke hvordan du kan dividere det med 5, når der står minus.

Dvs. hvis der havde står f.eks. +5 i stedet for - 5 skulle jeg så bare plus det?

f '(1) = 1 + 5/(2√(1))


Brugbart svar (1)

Svar #7
25. januar 2010 af mathon

det er meget lettere at differentiere  f(x) på formen

f(x) = (√(x)·√(x) - √(x)·5) = x - 5√(x)

f '(x) = 1 - 5·(1/(2√(x)) = 1 - 5·(1/2)·(1/√(x)) = 1 - (5/2)·(1/√(x)

...............

f '(1) = 1 - (5/2)·(1/√(1)) = 1 - (5/2) = (2/2) - (5/2) = -(3/2) = - ( 1 ½)


Svar #8
25. januar 2010 af seriøs (Slettet)

ok dvs. du ganger ind i parantesen her ik?

f(x) = √x (√x - 5)

f(x) = (√(x)·√(x) - √(x)·5) = x - 5√(x)


Brugbart svar (1)

Svar #9
25. januar 2010 af mathon

Jo


Svar #10
25. januar 2010 af seriøs (Slettet)

Det var nok det som forvirrede mig :) jeg har prøvet at løse flere af de her, og jeg klarer det :)  Nu skal jeg over til de lidt sværere...


Skriv et svar til: forklaring

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.