Matematik

Optimering af et glasparti

25. januar 2010 af Sary (Slettet) - Niveau: A-niveau

Heej ;D

Jeg sidder her med en matematik opgave, jeg slet ikke kan få til at passe.

Tegningen viser et 8 meter bredt parcelhus med en taghældning på 50°. I stuen ovenpå ønsker man det størst mulige retangulære glasparti i husets gavl. Beregn glaspartiets højde og bredde

- Nogen der kan hjælpe mig?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. januar 2010 af iinfinity (Slettet)

Er det oppe ved taget man skal have en stue? (så kan du lave en trekant hvor du kende en vinkel og en side)


Svar #2
25. januar 2010 af Sary (Slettet)

Ja, det er en trekant. Har også fundet frem til noget af det, men tvivler bare lidt på om det er rigtigt

y=x/tan50

og så det skal kobles sammen med 8-2y

Jeg er bare helt lost, fordi når jeg sætter det sammen på min lommeregner, kan den ikke differencere det, så jeg ved ikke helt, hvad det er jeg gør forkert ? (;


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. januar 2010 af iinfinity (Slettet)

altså jeg kan ikke rigtig hjælpe fordi når du siger du finde y? hvad betegner du så som y? Og hvorfor skal du differentiere det?

Jeg ville bare bruge noget trigonometri (cos, sin til en vilkårlig trekant) ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. januar 2010 af mathon

Tegn det!

afstanden fra højden ud mod taget nederst kaldes x

L = (8-2x)
h = tan(50º)·x

glasareal
              A(x) = (8-2x)·tan(50º)x      x>0

              A(x) = -2tan(50º)x2 + 8tan(50º)x   

              A'(x) = -4tan(50º)x + 8tan(50º) = -4tan(50º)(x - 2)  og   x>0

hvoraf du optimeringsberegner x, som efterfølgende indsættes i udtrykkene for L og h i 3. og 4. linje.


Svar #5
25. januar 2010 af Sary (Slettet)

Hm, ja, det var bare min matematiklærer der sagde det :b Haha, det eneste infomation vi fik - way to go.

jeg skriver y for at opstille en formel, men for at få lavet formelen færdig skal 8-2y også være med.

Altså jeg skal regne det som en funktion; differencere den og så finde maximum og minimum

Men vil det være forkert at skrive formlen er;

y= 8- 2 * x/tan(50)

Problemet er, når jeg differencerer den får jeg følgende

d(8-2*x/tan50  -2*tan40

- det kan jeg ikke rigtig bruge til noget når jeg skal regne max og min ud - så hvad er det jeg gør galt? s;


Svar #6
25. januar 2010 af Sary (Slettet)

Tusinde tak!

Men når du skriver følgende "hvoraf du optimeringsberegner x, som efterfølgende indsættes i udtrykkene for L og h i 3. og 4. linje."

3. og 4. linje, hvad skal det forståes som? (;


Brugbart svar (1)

Svar #7
26. januar 2010 af mathon

x = 2

L = (8-2·2) = 4
h = tan(50º)·2 = 2,38


Brugbart svar (0)

Svar #8
31. august 2011 af jesperkristensen (Slettet)

 Mathon, du tager fejl.

resultatet er L=5,62 og h=1,19


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. april 2012 af JSmaakjær (Slettet)

Har fået samme som Mathon..

 

Jesperkristensen - har du bare taget svarerne bagerst i bogen? Dem kan man jo ik regne med, eller har du regnet det ud?


Skriv et svar til: Optimering af et glasparti

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.