Matematik

proportionalitet og omvendt proportionalitet

27. januar 2010 af Nennaz (Slettet)

er der nogen der kan definere proportionalitet og omvendt proportionalitet?

og hvordan man anvender dem til at regne ud ?

for eksempel en opgaver her;

størrelserne x og y er proportionale

x 2 3 4 10
y 9
 udfyldelse af resten

størrelserne p og v er omvendt proportionale

p; 2   4
v ;      20 16
 

udfyld resten


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. januar 2010 af iinfinity (Slettet)

Ligefrem propotionalitet er når to størrelser x og y afhænger af hinanden følgende: y=a*x. Vores propotionalitetskonstant er da a.
 

Omvendt propotionalitet er nå to positive størrelser x og y, der afhænger af hinanden efter følgende. y=k/x.

Okay vi starter med opg 1)
 

1) Hvis vi sætter ind i ovenstående formel y=a*x   <=>  9=a*2   (vi isolerer a)   9/2=a     <=>   a= 4,5 altså propotionalitetskonstanten. Dvs: 3*4,5= 13,4;      4*4,5=18
 

x 2     3     4       10

y 9  13,5  18     45

2) Vi sætter ind i formel og skriver om til formen: y=k/x    <=>   v=k/p     <=>    20=k/4      <=>     k=20*4=80

Dvs: 80/2=40          80/6= 13,3333

p  2     4      6

v  40  20   13,33


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. januar 2010 af mathon

sagt meget kort:

   for to ligefrem proportionale størrelser
                                                           x og y gælder y/x = k(onstant)

   for to omvendt proportionale størrelser
                                                           x og y gælder y•x = k(onstant)


Svar #3
28. januar 2010 af Nennaz (Slettet)

tusind taak :)


Svar #4
28. januar 2010 af Nennaz (Slettet)

men jeg forstår ikke hvordan du kan didvidere med 6 når det er 16 der er v, vi skal finde p ? hvor kommer 6 fra ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. januar 2010 af mathon

p   2     4      5

v  40    20   16

                                           


Skriv et svar til: proportionalitet og omvendt proportionalitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.