Matematik

Hældningskoefficient

28. januar 2010 af pernillegøth (Slettet)

En funktion f er givet ved

f(X)= x3-4x

Bestem en ligning for hver af de tangenter, der har hældningskoefficienten -1.


Brugbart svar (2)

Svar #1
28. januar 2010 af keg (Slettet)

Du ved at hældningskoefficienten er det samme som differentialkvotienten

så det er blot at differentiere og sætte differentialkvotienten lig med -1


Brugbart svar (2)

Svar #2
28. januar 2010 af sHastrup (Slettet)

Du skal differentiere og finde de steder hvor f'(x)=-1. Du kan så indsætte dine fundne x-værdier i f(x), for at få punkterne, tangenterne går igennem. Så burde du selv kunne klare resten derfra.


Svar #3
28. januar 2010 af pernillegøth (Slettet)

Hov den hedder x3-4x
Jamen jeg kan slet ikke få det til at gå op.

Vil du prøve at vise stykket for mig og så jeg får det endelig resultat ?


Brugbart svar (2)

Svar #4
28. januar 2010 af keg (Slettet)

så indsættes i ligningen for den rette linie y=ax+b for at finde b, som er overskæring med y-akse


Svar #5
28. januar 2010 af pernillegøth (Slettet)

Må indrømme jeg slet ikke forstår det.


Brugbart svar (2)

Svar #6
28. januar 2010 af keg (Slettet)

f`(x)= 3x2-4

3x2-4=-1  --> 3x2-3=0   --> x=±1, dette er x-værdierne for berøringspunkterne

til disse x-værdier skal vi finde tilsvarende f(x)=y

x1=+1  --> y1= 13-4*1= -3

x2=-1  --> y2= (-1)3-4*(-1)=+3

så skal du finde b i y=ax+b for begge tilfælde af x   , a har vi jo fået at vide skal være -1

-3=(-1)1+b ---->b1=-2              ---->y1=-x -2

3=(-1) (-1) + b  -->b2=2              --->y2=-x +2


Svar #7
28. januar 2010 af pernillegøth (Slettet)

Okay mange tak :) Men skal lige høre den ligning du bruger til at finde de her tal

y1= 13-4*1= -3
og

y2= (-1)3-4*(-1)=+3

Hvor har du den fra og hvad hedder den ? :)


Brugbart svar (2)

Svar #8
28. januar 2010 af keg (Slettet)

 den ligning du efterspørger er den oprindelige ligning f(x)= x3-4


Svar #9
28. januar 2010 af pernillegøth (Slettet)

ja selvfølgelig. MAnge tak.


Skriv et svar til: Hældningskoefficient

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.