Matematik

Rente-formel

30. januar 2010 af LoveMATH (Slettet) - Niveau: B-niveau

 En størrelse vokser med 3% om året i 5 år hvorefter den vokser med 5% om året i de efterfølgende 2 år.

-beregn hvor mange procent størrelsen er vokset medd over de 7 år.

.beregn den gennemsnitlige årlige procentvise stigning.

jeg ved jeg skal bruge følgende formel.

Kn=K(1+r)^n

men kan ikke rigtig komme igang. Så vil blive glad for lidt hjælp. Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. januar 2010 af peter lind

Brug først din formel med r=3% og n=5. Derefter bruger du formlen med r=5% og n=2


Svar #2
30. januar 2010 af LoveMATH (Slettet)

 det vil sige:

(1+r)^n = 1,03^1825

(1+r)^n = 1,05^730

og hvad skal jeg så nu?


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. januar 2010 af peter lind

Hvor får du de 1825 og 730 fra?  n er henholdvis 5 og 2. Når du har regnet det rigtigt ud vil den første tal angive den faktor som kapitalen øges til i de første 5 år og den anden er faktoren for de følgende 2 år


Svar #4
30. januar 2010 af LoveMATH (Slettet)

 ok så får man 1,15927 og 1,1025 , skal man så bare ligge de to tal sammen? så størrelsen er på de 7 år vokset med 116 % + 110% = 226 % ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. januar 2010 af Duffy

Den gennemsnitlige årlige procentvise stigning er 3,57%

(Brug formlen for udregning af gennemsnitlig procent).

((1.03^5·1.05^2)^(1/7) - 1)*100% = 3,57%


Svar #6
30. januar 2010 af LoveMATH (Slettet)

 Men er svaret for opgave A rigtigt? Altså 226 %?


Brugbart svar (1)

Svar #7
31. januar 2010 af Duffy

#6: NEJ!

Brug formlen

rn = (1-r1)n - 1

med n=7 og hvor rn=renten over de 7 år

og r1= den gennemsnitlige årlige procentvise stigning ( de 3,57%)


Svar #8
31. januar 2010 af LoveMATH (Slettet)

 det vil sige:

rn = (1-0,0357)^7 -1

altså er størrelsen vokset med 77,5 %  over de 7 år?


Brugbart svar (0)

Svar #9
31. januar 2010 af peter lind

Efter 7 år er kapitalen blevet 1,15927 *1,1025 sår stor. Efter 5 er er den vokset med faktoren 1,15927. Den kapital forrentes med 5% om året i 2 år hvilket giver en faktor på 1,1025


Brugbart svar (1)

Svar #10
31. januar 2010 af Duffy

#8: Nej!

Hvordan beregner du dig frem til 77,5% ??!!


Skriv et svar til: Rente-formel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.