Matematik

Differentialligning

31. januar 2010 af Maria Knudsen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle :) jeg er ikke så god til det der med differentialligninger, så jeg ville blive lykkelig hvis der var en der kunne hjælpe mig med denne opgave:

I en model for udviklingen af antallet af individer i en population betegner N(t) antallet af individer til tiden t (målt i døgn). I modellen antages det, at N er løsning til differentialligningen:
dN/dt=0,00013*N*(1000-N).
og at der er 50 individer i populationen til tidspunktet t = 0.

a) Bestem væksthastigheden til tidspunktet t = 0, og bestem antallet af individer til hvert af de tidspunkter, hvor        væksthastigheden er 31 individer pr. døgn.
 

På forhånd 1000 tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. januar 2010 af peter lind

dN/dt er væksthastigheden så du skal blot sætte N til tiden t=0 ind på højre side. Til det andet spørgsmål skal du sætte dN/dt lig med det  opgivne. Det giver en ligning til bestemmelse af N


Svar #2
31. januar 2010 af Maria Knudsen (Slettet)

Tusind tak :)


Svar #3
31. januar 2010 af Maria Knudsen (Slettet)

Til det første spørgsmål, skal man da sætte 0 ind på N's plads eller?


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. januar 2010 af peter lind

Nej. Til tiden t=0 er N =50


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. marts 2011 af Matpc (Slettet)

 Jeg forstår ikke det med at man skal sætte det opgivne ind på dN/dt?


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. marts 2011 af peter lind

Til andet spørgsmål. Væksthastigheden er dN/dt som er opgivet til 31 individer pr døgn.


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. marts 2011 af Matpc (Slettet)

Altså skal jeg så bruge solve(31=0,00013*N*(1000-N)= 392,5828 v 607,4172 ??


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. marts 2011 af peter lind

Dine formuleringer er forkert. Du mener formentlig at du skal løse ligningen 31=0,00013*N*(1000-N) hvilket er korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. marts 2011 af Matpc (Slettet)

 Lige præcis, men hvordan løser jeg dén ligning?


Brugbart svar (0)

Svar #10
28. marts 2011 af peter lind

Gang parentesen på højre side ud og flyt alt over på venstre side. Du har nu en andengradsligning i N


Brugbart svar (0)

Svar #11
28. marts 2011 af Matpc (Slettet)

 Kan stadig ikke helt se det må jeg nok indrømme?


Brugbart svar (0)

Svar #12
28. marts 2011 af mathon

                           0,00013·N·(1000-N) = dN/dt

                           0,00013·N·(1000-N) - dN/dt = 0

                           0,13·N - 0,00013N2 - 31 = 0

                          -0,00013N2 + 0,13N - 31 = 0

                           


Brugbart svar (0)

Svar #13
28. marts 2011 af peter lind

Så gå langsomt frem.

Først gang parentesen ud i højre side altså gang ud i 0,00013*N*(1000-N).

Dernæst flyt dette over på venstre side.


Brugbart svar (0)

Svar #14
28. marts 2011 af Matpc (Slettet)

 Jeg kan godt se hvad mathon har lavet. Men nu skal jeg vel så finde N via. solve, skal jeg ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #15
28. marts 2011 af mathon

...som giver de løsninger, du oplyser i #7


Brugbart svar (0)

Svar #16
28. marts 2011 af Matpc (Slettet)

 Smukt! :-) Og det er begge løsninger der skal med?


Brugbart svar (0)

Svar #17
30. marts 2011 af mathon

@ #16

citat:

                 "...bestem antallet af individer til hvert af de tidspunkter..."                   (min fremhævelse)


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.