Matematik

f'(x)

01. februar 2010 af CarolineRasmus (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej venner . Er der en der kan hjælpe mig?

Jeg har fået en opgave der lyder fom følgende: En funktion er bestemt ved
f(x) = x3 − 3x2 + 3x
Det oplyses, at grafen for f har to tangenter med hældningskoefficient 12.
Bestem førstekoordinaten til røringspunktet for hver af disse tangenter.

Jeg går ud fra at den skal differentieres: 3x2-6x
Og at ligningen derefter kommer til at se ud som følgende 12=3x2-6x
Men det er så her den kniber, for hvordan regner jeg den ud? jeg er gået lidt sukkerkold i alle mine lektier, så de simpleste ting ser uoverskuelige ud :)

Det ville være dejligt med lidt hjælp.


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. februar 2010 af Isomorphician

12 = 3x2 - 6x <=>

0 = 3x2 - 6x - 12, som løses som en almindelig andengradsligning.


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. februar 2010 af Exupery (Slettet)

12=3x2-6x <=> 0=3x2-6x-12

Løs den simple andengradsligning og få dine x'er. Tag det lidt roligt, hvis du er træt, det lyder til, at du har fint styr på stoffet. Selve "problemet" i denne opgave havde du i hvert fald løst. Resten er trivielt.


Svar #3
01. februar 2010 af CarolineRasmus (Slettet)

Tusinde tak begge to, jeg er vist bare træt ja, det er jo ganske simpelt . ¨

Det var sødt af jeg at svare så hurtigt.


Svar #4
01. februar 2010 af CarolineRasmus (Slettet)

Hvad gør jeg forkert?

d = -62 - 4*3*12 -> d= 108

x = (6 + √108)/6

eller

x = (6 - √108)/6

Det giver ikke det rigtige?


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. februar 2010 af Exupery (Slettet)

 d=(-6)2-4*3*(-12)=180

Husk dine parenteser og fortegn.


Svar #6
01. februar 2010 af CarolineRasmus (Slettet)

Nåh, ja . på papiret har jeg husket parantes og fortegn, har vist bare set forkert på lommeregneren .
Tak for hjælpen :)


Svar #7
04. februar 2010 af CarolineRasmus (Slettet)

Jeg henvender mig lige igen . håber i gider at svare .
Den er differentieret forkert i øverste besked og opgaveresultatet er derfor ikke rigtigt . nu kan jeg ikke få det til at passe:

f(x) = x3 − 3x2 + 3x  → f'(x) = 3x2 - 6x + 3
Derved kommer den til at så sådan ud:
0 =3x2 - 6x + 3 - 12 → 0 = 3x2 - 6x - 9

og så kommer d til at så sådan ud:

d= -62 - 4*3*(-9) = 72

Men sætter jeg så 72 ind i formlen for x giver det forkert resultat i forhold til hvis jeg beder "solve" om at regne det?
Kan en se fejlen??


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. februar 2010 af Exupery (Slettet)

 d=(-6)- 4*3*(-9) = 144


Svar #9
04. februar 2010 af CarolineRasmus (Slettet)

Hvorfor kan min lommeregner ikke regne det ? og heller ikke jeg?

Men okay, tak


Brugbart svar (0)

Svar #10
04. februar 2010 af Isomorphician

Husk parentes:

-(62) = -36

(-6)2 = 36


Skriv et svar til: f'(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.