Matematik

Angiv funktionsværdierne for x værdier

01. februar 2010 af propertyofnoone (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg skal angive funktionsværdier for -2, 0, 5 og 9

ud fra x=  -4 -2 0 1 5 9

             y= 1 5 -2 7 -2 14

Hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. februar 2010 af Exupery (Slettet)

Funktionsværdierne svarer til den tilhørende y-værdier for x. Så når du af din tabel kan aflæse, at y=5, når x=-2, så ved du, at funktionsværdien for x=-2, er y=5.


Svar #2
01. februar 2010 af propertyofnoone (Slettet)

jeg spørger måske dumt. men det står der jo allerede. så forstår jeg ikke min opgave?


Svar #3
01. februar 2010 af propertyofnoone (Slettet)

Fordi hvis jeg skal angive funktionsværdien svarende til x- værdien -2 f.eks.

så vil den ifølge sildebenet bare være 5 eller hvordan?


Brugbart svar (1)

Svar #4
01. februar 2010 af Exupery (Slettet)

Som du har skrevet det op, vil det være sådan. Mon det kunne være en opgave i at tjekke, at eleven ved, hvad en funktionsværdi er? :-)


Svar #5
01. februar 2010 af propertyofnoone (Slettet)

ja det tror jeg . jeg stiller dig lige et andet spørgsmål :)

Jeg har en funktionsforskrift der hedder y= 2x +3

og jeg skal angive funktionsværdierne -3 -2 0 og 4

hvordan finder jeg så de værdier? :I


Brugbart svar (1)

Svar #6
01. februar 2010 af Exupery (Slettet)

Som jeg skrev før, er funktionsværdierne de tilhørende y-værdier for x. Du kan måske bedre se det, hvis vi omskriver funktionen, så den hedder:

y=f(x)=2x+3

Funktionsværdien er det samme som f(x), hvilket altså betyder, at du bare skal indsætte dine x'er og beregne f(x) eller y, som den hedder i opgaven.


Svar #7
01. februar 2010 af propertyofnoone (Slettet)

Ja helt klog er jeg ikke :) hehe

Men hvor skal jeg indsætte mine x'er i min funktionsforskrift?

kan du give mig et eks. fra de oplysninger jeg har givet dig, så jeg kan se det for mig? :)


Brugbart svar (1)

Svar #8
01. februar 2010 af Exupery (Slettet)

y=2x+3

Find funktionsværdien for -3. 

Vi ved, at x=-3, så det indsætter vi bare:

y=2*(-3)+3=-6+3=-3

Funktionsværdien for x=-3 er således y=-3.

Sådan skal du bare gøre med alle x'erne.

Det har ikke noget med klogskab at gøre. Det handler bare om lige at fange, hvad begrebet betyder. Det har du snart klaret.


Svar #9
01. februar 2010 af propertyofnoone (Slettet)

hehe. må jeg prøver at se om jeg har fanget det?

y = 2x+3

find funktionsværdien for -2

Vi ved at x= -2, så indsætter jeg -2:

y=2*(-2)+2=-4+2=-2 ? :)


Brugbart svar (1)

Svar #10
01. februar 2010 af Exupery (Slettet)

Næsten rigtigt. Hvorfor ændrer du på konstanten 3? Den ændrer sig ikke.


Svar #11
01. februar 2010 af propertyofnoone (Slettet)

nej sorry. 2*(-2)+3=-4+3=-1


Svar #12
01. februar 2010 af propertyofnoone (Slettet)

yes jeg forstår det nu. takker :D


Brugbart svar (1)

Svar #13
01. februar 2010 af Exupery (Slettet)

#11 Korrekt.

Det var godt.


Svar #14
01. februar 2010 af propertyofnoone (Slettet)

ved ikke om du bliver ved med at gide det her. Men nu står der at jeg skal bestemme værdier af x, der angiver funktionsværdierne -5 -8 4 og 6.

ud fra y = -3x+4


Svar #15
01. februar 2010 af propertyofnoone (Slettet)

nu er det baglæns hvordan kan jeg finde x ved disse funktioner? :D


Brugbart svar (1)

Svar #16
01. februar 2010 af Exupery (Slettet)

Indsæt y og løs ligningen, som du normalt løser en ligning. Hvis du har en tabel, aflæser du bare, hvilken x-værdi der hører til y-værdien.


Svar #17
01. februar 2010 af propertyofnoone (Slettet)

okay så dvs. f.eks. ud fra det sidste jeg skrev.

-5=-3x+4

-9: 3 = -3x:-3

-3=x

?


Brugbart svar (1)

Svar #18
01. februar 2010 af Exupery (Slettet)

-5=-3x+4

-9=-3x

x=3 (da du jo skal huske, at du dividerer med -3 og -*-=+)

 Husk, at du altid kan tjekke, om du har regnet rigtigt ved at indsætte x og så beregne y. Får du det rigtige, har du naturligvis regnet rigtigt.


Svar #19
01. februar 2010 af propertyofnoone (Slettet)

fandt jeg ud af :D hehe

Tusinde tak for hjælpen, det hjalp rigtig meget.


Skriv et svar til: Angiv funktionsværdierne for x værdier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.