Matematik

blondine i nød

06. februar 2010 af darliing (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Virksomheden X-Pe A/S startede 1.januar 1993. Omsætningen har de første 12 år, virksomheden har eksisteret, vist en udvikling, der kan beskrives ved funktionen

R(x) = -0,04x^4+0,5x^3+0,5x^2  ,  x er tal i intervallet ]0;12]

hvor x angiver antal år efter virksomhedens start. Omsætningen R(x) opgøres i 100.000kr.

a) Beskriv ved hjælp af monotoniforhold og ekstrema for R, hvorledes omsætningen i X-Pe A/S har udviklet sig siden starten i 1993.

b) I hvilket år var omsætningen størst, og hvor stor var denne omsætning?

jeg er helt væk :(


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. februar 2010 af Exupery (Slettet)

At være blondine er da ingen undskyldning for ikke at kunne finde ud af matematik.

Du skal differentiere funktionen og løse ligningen:

R'(x)=0

a) Undersøg nu monotoniforholdene og b) find ekstremumspunkterne. Husk at konkludere.


Svar #2
06. februar 2010 af darliing (Slettet)

R'(x) = -0,16x^3+1,5x^2+x

-0,16x^3+1,5x^2+x = 0

hvordan løser man den ligning? :/ 


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. februar 2010 af mathon

   -0,16x3+1,5x2+x = 0

   -x(0,16x2 - 1,5x - 1) = 0         10 er åbenbart rod


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. februar 2010 af Fourier (Slettet)

Ironisk nok var Sophie blondine og studerede matematik på Polytechnique i Paris, der Fourier læste. Hun har gjort fremskridt inden for talteorien. En gade i Paris er faktisk opkaldt efter hende. :-)


Svar #5
06. februar 2010 af darliing (Slettet)

 men hvordan skal jeg gribe det an når jeg har fået et af nulpunkterne til -0,625 og x kun må være tal i intervallet ]0-,12]

så er r jo voksende i ]uendeligt ; -0,625] og fra [0;10]

og aftagende [-0,625;0] og [10; uendeligt[

hvordan skal jeg så beskrive monotoniforholdene, når x kun må være ]0;12]


Svar #6
06. februar 2010 af darliing (Slettet)

#4
Ironisk nok var Sophie blondine og studerede matematik på Polytechnique i Paris, der Fourier læste. Hun har gjort fremskridt inden for talteorien. En gade i Paris er faktisk opkaldt efter hende. :-)

alle kan ikke være lige så kloge :D 


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. februar 2010 af Fourier (Slettet)

Pas på dine værdier. De skal være mere eksakte. Funktionsanalysen har jeg sendt til dig i en privatbesked.

Hvis du kan faktorisere, ville du ikke være helt væk. Det vil være en god idé at øve sig i det. ;-)


Svar #8
06. februar 2010 af darliing (Slettet)

 Jeg kan godt faktorisere :D nu forstår jeg vare ikke hvordan jeg skal skrive monotoniforholdene, da 2 af dem ikke er i intervallet ]0;12] som x skulle være :/


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. februar 2010 af Lukka (Slettet)


#4
Ironisk nok var Sophie blondine og studerede matematik på Polytechnique i Paris, der Fourier læste. Hun har gjort fremskridt inden for talteorien. En gade i Paris er faktisk opkaldt efter hende. :-)

alle kan ikke være lige så kloge :D 

Er det Sophie Germain du tænker på.? Hvis det er mener jeg nu ikke at hun var blondine,højest mørkblond. Men ellers havde hun usædvanligt mange ben i næsen. Det krævede noget for en ung kvinde at sætte sig op mod sin almægtige far og samfundsnormen der krævede at kvinder højest beskæftigede sig med poesi, for at læse matematik. I begyndelsen studerede hun i hemmelighed og under falsk navn-et mandenavn. Hun lærte sig selv alt det basale ved at låne bøger fra faderens bibliotek og studerede om natten. Faderen fandt ud af det og konfiskerede alle husets stearinlys, men frøknen havde et hemmeligt lager. Hendes tøj blev også fjernet så hun ikke kunne læse pga. kulden. Men hun svøbte sig i sengetøjet og læste videre. Hun var besat af matematik og nåede langt i en verden forbudt for kvindr :-)


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. februar 2010 af Fourier (Slettet)

#9 Hun var falsk blondine. Der har siden år 0 været flere "falske" bondiner end "ægte". Jeg ved, at romerske kvinder farvede deres hår med germansk gedefedt. Men det er tragisk for kvinder, helt sikkert. Det blev først legitimt for kvinder at studere på universitetet i det 19. århundrede (i DK).


Skriv et svar til: blondine i nød

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.