Matematik

Help

15. februar 2010 af latte (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

 Hejsa vil høre om der er en der kan hjælpe mig med at løse følgende matrix,

A=  1      1     a

      -1   -1     1              

jeg skal beregne rangen, men bliver ved med at få en forkert matrix når jeg regner om på den, jeg har tjekket med maple og det giver en hel anden matrice end hva jeg får det til  MAPLE GIVER >>>>> A=  1    1    0

                                                                                                                                                   0     0    1  

Jeg bliver ved med at få det til  A=     1    1    -1

                                                                 0    0    1+a

Håberi kan hjælpe???


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. februar 2010 af sigmund (Slettet)

Vi har matricen

Først adderes række 1 til række 2:

Så trækkes række 2 fra række 1:

Nu divideres række 2 med 1+a:

Til sidst adderes række 2 til række 1:

Rangen af A er således 2.


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. februar 2010 af sigmund (Slettet)

Ovenstående kan også opnås som følger:

Række 2 ganges med a:

Så trækkes række 2 fra række 1:

Række 1 divideres med 1+a og række 2 med a:

Til sidst adderes række 1 til række 2:


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. februar 2010 af PoKulaKi (Slettet)

Men hvis a = -1 er rangen 1, for så er 1+a = 0
 


Brugbart svar (1)

Svar #4
15. februar 2010 af sigmund (Slettet)

Jepper! Det havde jeg lige overset. Tak for rettelsen. Så konklusionen er:

For a = -1 er rang(A) = 1, ellers er rang(A) = 2 for alle a ≠ -1.


Svar #5
16. februar 2010 af latte (Slettet)

 jeg vidste ikke at jeg måtte dividere med a :) tak for hjælpen alle sammen god dag


Brugbart svar (1)

Svar #6
16. februar 2010 af sigmund (Slettet)

Jeg skal lægge til, at vi må kigge på specialtilfælderne a = -1 og a = 0 for sig, fordi alle rækkeoperationerne gælder ikke for disse værdier af a. Fx må vi ikke dividere med a, hvis a = 0, og ikke med 1+a, hvis a = -1.


Svar #7
17. februar 2010 af latte (Slettet)

Hej gutter har fundet ud af at jeg ikke må dividere. dvs jeg vil gøre følgende række 2-række 1 så får jeg

1    1    a

0    0     a+1 

nu har jeg så to tilfælde.

tilfælde 1.

 a+1=1   ,a=0 og rangen er 2

a+1 er forskelligt fra 1 dvs at a er forskelligt fra 0 så rangen er 1 i dette tilfælde.

kan man skrive det sådan.??


Svar #8
17. februar 2010 af latte (Slettet)

hvordan afhænger rangen af  værdien a. nogen der kan beskrive det. jeg ved godt hvordan den afhænger af værdien af a.

er bare elendig til at formuleremig selv.


Brugbart svar (1)

Svar #9
17. februar 2010 af sigmund (Slettet)

Se her.

For a = 0 bliver matricen

Vi adderer række 1 til række 2 og får

Dvs. at rangen er 2.

For a = -1 bliver matricen

Vi adderer igen række 1 til række 2 og får

Således er rangen 1.

For alle andre værdier af a gælder de rækkeoperationer, som jeg har vist dig.

Det er korrekt, at man ikke må dividere med et tal k, men så ganger man bare med 1/k, hvilket man gerne må. I praxis er det det samme som at dividere.

For at konkludere:

rang(A) = 2 for a ∈ R\{-1} og rang(A) = 1 for a = -1.


Svar #10
17. februar 2010 af latte (Slettet)

 aha tusind tak for hjælpen  :) 


Skriv et svar til: Help

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.