Matematik

Linjes skæringspunkt med cirkel

16. februar 2010 af Agger23 (Slettet)

Hej, jeg har et lille problem.

Opgaven hedder Find skæringspunktet mellem cirklen c, og linjen m, når:

c: x^2+y^2-8x+2y = 8

m: x-7+14 = 0

Jeg har omskrevet cirkelligningen til:

c: (x-4)^2+(y+1)^2 = 25

og m (.. Og det er sikkert her det går galt?) m: y = (1/7)x + 2

Derefter indsætter jeg (1/7)x + 2 på y's plads i cirkellingen - Og det er her jeg får nogle helt forkerte x-værdier. Hjælp! 


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. februar 2010 af mathon

m: x-7y+14 = 0

    y = (1/7)x + 2    som indsat i cirkelligningen giver

    x2 + ((1/7)x+2)2 - 8x + 2·((1/7)x+2) = 8  som reduceres til

    x2 - 7x = 0


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. februar 2010 af PeterValberg

#1

x2 - 7x = 0

som derefter løses vha nulreglen, - giver dig to x-værdier, hvor linjen skærer cirklen, herefter indsættes de to fundne x-værdier i fx ligninigen for den rette linje (det er nemmest) og de tilhørende y-værdier bestemmes.
Således har du derefter koordinatsættene for de to skæringspunkter, der er mellem den aktuelle cirkel og linje

S1(0, 2)   og S2(7, 3)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
19. februar 2010 af Agger23 (Slettet)

 Jamen hvor er det at jeg gør det galt her? Jeg har sikkert stirret mig blind på et eller andet??

Når man indsætter (1/7)x+2 på y's plads i cirkelligningen fås efter min bedste overbevisning:

(x-4)^2 + ((1/7)x+2+1)^2 = 25

Det giver hvis man udregner det:

(x^2+16-8x )  + ((1/49)x^2+9+(22/7)x) = 25

Hvilket reduceret ikke giver det som i får det til :) Hvor i min udregning halter det?


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. februar 2010 af mathon

(x-4)2 + ((1/7)x+3)2 - 25 = 0

x2 - 8x +16 + (1/49)x2 + (6/7)x + 9 - 25 = 0

(50/49)x2 - (50/7)x = 0             som multipliceres med (49/50)

  x2 - 7x = 0

  x(x - 7) = 0


Skriv et svar til: Linjes skæringspunkt med cirkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.