Matematik

differentialligning

18. februar 2010 af mosdeh (Slettet) - Niveau: A-niveau

bestem til differentialligningen
dy/dx-3y=e^x den løsning, hvis graf i punktet P(1.f(1)) har en tangent der er parallel linien med ligningen y=x-5

dy/dx-3y=e^x  <=>

dy/dx=e^x+3y

nogen der kan hjælpe mig videre med denne her opg:


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. februar 2010 af peter lind

Brug et CAS værktøj


Svar #2
18. februar 2010 af mosdeh (Slettet)

hvordan? forklaring?

mener du:

desolve(y'=e^x+3y and y(1)=1,x,y)


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. februar 2010 af peter lind

Jeg kender ikke dit CAS værktøj, så jeg kan ikke sige om det er rigtigt. Det forekommer ikke rigtig at du skriver y(1) =1. Hvis tangenten i (1,f(1)) skal have hældningen 1, må du sætte det ind i differentialligningen. Det giver 1-3y=e


Brugbart svar (2)

Svar #4
18. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Da tangenten i (1, f(1)) skal have hældningen 1, gælder der

1 = e1 + 3f(1), dvs.

f(1) = (1-e)/3.

Man kan også løse differentialligningen manuelt. Vi har

dy/dx - 3y = ex .

Den homogene ligning

dy/dx = 3y

har som en løsning funktionen

y = e3x

Inspireret af dette sætter vi z(x) = y(x)e-3x ind i den oprindelige differentialligning og får

dy/dx = dz/dx e3x +3z e3x = 3y + ex = 3z e3x + ex , og dermed

dz/dx = e-2x , der har løsningen

z(x) = -1/2 e-2x + c, og dermed

y(x) = e3x z(x) = c e3x - 1/2 ex ,

hvor c er en integrationskonstant, som vi nu vil fastlægge så tangentbetingelsen fra før bliver opfyldt, altså så

y(1) = (1-e)/3 .

Dette giver

(1-e)/3 = c e3 - 1/2 e , eller

c = 1/3 e-3 + 1/6 e-2 = 0,039152 .

Løsningen, der opfylder tangentbetingelsen, er da

y(x) = (1/3 e-3 + 1/6 e-2 ) e3x - 1/2 ex


Skriv et svar til: differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.