Matematik

Vektorer i rummet

21. februar 2010 af Johnny100 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej,

Jeg har lige en vanskelig opgave her som jeg ikke ved hvordan skal løses:

I et koordinatsystem i rummet er der givet et punkt A(2;-2;1) og en linje l med parameterfremstillingen

(x;y;z) = (1;1;1) + t*(-2;1;5) , hvor t∈R.

På linjen l ligger et punkt P, som opfylder, at vektor OP står vinkelret på vektor OA.

- Bestem koordinatsættet til P

- Beregn arealet af trekanten OAP

Anybody? På forhånd tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Vi må formode, at O er koordinatsystemet begyndelsespunkt. Så er vektoren OA stedvektoren til A, og vektoren OP er stedvektoren til P. Dermed har vektoren OA koordinaterne

OA = (2, -2, 1) ,

og vektoren OP til et punkt P på linien med parameter t, har koordinaterne

OP = (1, 1, 1) + t(-2, 1, 5) .

Opgaven går ud på at bestemme t, så OAOP = 0, altså så

2 - 2 + 1 + t(-4 - 2 + 5) = 0, altså

1 - t = 0, eller t = 1. Sæt dette t = 1 ind i parameterfremstillingen for linien, og find

OP = (-1, 2, 6)

Nu ser vi på trekanten OAP. Den har sider med samme længder som vektorerne OA, OP, og AP . Nu er

AP = OP - OA = (-3, 4, 5).

Bestem nu de tre vektorers længder

|OA| = √(22 + 22 + 12) = 3, |OP| = √41 , |AP| = √50

Brug Herons formel til beregning af trekantens areal

T = √(s(s-a)(s-b)(s-c)) , hvor s = (a+b+c)/2, og a, b, c er de tre sidelængder.

Vi finder T = 9,605


Svar #2
21. februar 2010 af Johnny100 (Slettet)

Puha, det havde jeg aldrig fundet frem til :)

tak for hjælpen!


Svar #3
22. februar 2010 af Johnny100 (Slettet)

Har lige et spørgsmål om de sidste udregninger ..

Har aldrig lært om Herons formel, så det er måske lidt underligt at bruge den.

Er der andet man kan gøre ?


Brugbart svar (1)

Svar #4
22. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du kan bruge cosinusrelationerne til at bestemme en af vinklerne, dermed kan du beregne højden og dermed arealet.


Svar #5
22. februar 2010 af Johnny100 (Slettet)

Nå ja .. tak tak :)

det blir bare ret vildt når det faktisk skal kunne løses i hovedet :b


Skriv et svar til: Vektorer i rummet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.