Matematik

(xy+x^2)/xy

26. februar 2010 af runeakb (Slettet) - Niveau: B-niveau

Der var på et tidspunkt en artikel i politiken om en matematiklærer, der brokkede sig over, at folk ikke kunne matematik.

Han kom med eksemplet, at folk ikke engang kunne reducere ovenstående... Jeg er sgu selv i tvivl...:( Hvorledes??


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. februar 2010 af mathon

(xy+x2)/xy                      x≠0 og y≠0

(xy+x2)·(1/x)·(1/y)

x(y+x)·(1/x)·(1/y)

(x/x)(y+x)·(1/y)

(y+x)/y = 1 + (x/y)


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. februar 2010 af JKaram (Slettet)

Den skulle man også gerne kunne vil jeg sige. :-) Men er du i tvivl så bare tænk at næste alle de reducér-opgaver som denne handler om at lege med paranteser. Sæt ind i dem eller skriv dem ud.


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. februar 2010 af Duffy

#1+0:

Denne opgave belv stillet i til studentereksamen på B-niveau i 2007...

...og der var kun 8 ud af 200 elever der havde opgaven rigtig ! ! !

http://www.uvm.dk/~/media/Files/Udd/Gym/PDF07/Eksamen/Opgaver/070530_opgave_stx_071_matB.ashx


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. februar 2010 af Exupery (Slettet)

#3 Det var dog katastrofalt.


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. februar 2010 af JKaram (Slettet)

Pinligt :O,


Brugbart svar (1)

Svar #6
26. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

At så mange havde opgaven forkert skyldes måske, at mange ikke nævnte forbeholdet at både x≠0 og y≠0, som mathon tydeligt anfører i starten af #1. Regnemæssigt synes slutudtrykket at være identisk med startudtrykket, men slutudtrykket ser jo godt nok ud for x = 0.


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. september 2011 af nuggety (Slettet)

Jeg virker sikkert rigtig dum nu, men jeg forstaar slet ikke, hvordan (xy+x^2)/xy bliver til (xy+x2)·(1/x)·(1/y)?? Hvordan bliver x^2 til x2, og hvordan bliver /xy lige til *(1/x)*(1/y)? 

Er der nogen, der kan forklare det for mig? Tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

x^2 = x2 = x·x

1/(xy) = (1/x)·(1/y)

Man benytter her en velkendt sætning om multiplikation af brøker:

(a/b) · (c/d) = (a·c) / (b·d)


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. september 2011 af nuggety (Slettet)

Aha, nu forstaar jeg, tusind tak for hjaelpen!!

 

Men er det noedvendigt at naevne, at x≠0 og y≠0? :) Jeg er nemlig ikke sikker på, hvorfor det blev nævnt i svar #1 :S


Skriv et svar til: (xy+x^2)/xy

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.