Dansk

Overfortolker jeg? Den kroniske uskyld..

27. februar 2010 af hihihej (Slettet)

Hej, jeg skal skrive en anmeldelse af den kroniske uskyld.

Jeg har i fortolkningen skrevet noget med at Janus og Tore er en og samme person. Hvor Janus er personens ID og Tore overjeget.

Til sidst skriver jeg at årsagen til at Tore bliver indlagt er pga. at personen (som både er Tore OG janus) oplever spændingsforholdet mellem den ydre virkelighed og den indre (overjeget og id kan ikke adskilles, man altid domineret af begge parter) - altså weltschmerz.. Det sker når ID'et bliver påvirket af overjeget (janus går ikke i seng med fru. junkersen) og når overjeg bliver påvirket af id (tore går i seng med fru. junkersen).

Har jeg overfortolket der? Meget  gerne hjælp!


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. februar 2010 af Cedric (Slettet)

Det er ihvertfald en meget dyb analyse, men det er flot af dig synes jeg. Det skader ikke at tage det med som ide til, hvad det fx kunne være, for det er kun et plus. Har du det med, at Rifbjerg indirekte laver en parallel til 1. Mosebog, i Det Gamle Testamente? 

Helle = Eva

Janus = Adam

Fru Junkersen = slangen

Tore = Gud

Slangen prøver at komme imellem de to drenges forhold, og ødelægger jo det nærmest. Bogen handler også meget om fristelse, ligesom slangen i Bibelen lokker Adam og Eva til at spise af æblet. I romanen ser man det fx ved at Janus inderst inde også gerne vil have Helle, men han respekterer sin "Gud", fordi han elsker ham så meget. Det lykkedes dog slangen at lokke Gud (i det her tilfælde) i fordærv, da han som bekendt har sex med hende. Det er bare få eksempler, men hvis du tænker mere over det, er der rigtig mange eksempler man kan sammenligne med Bibelen. Ellers er det rigtig godt det du har skrevet synes jeg.


Svar #2
27. februar 2010 af hihihej (Slettet)

Mange tak for dit svar! Rart med noget feedback og tak for den parallel med det gamle testamente, det har jeg slet ikke set. :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
28. februar 2010 af JJ-cool (Slettet)

Normalt taler man om, at Tore er den, der skal hjælpe Janus over  i den voksenverden, han ikke brydser sig om, og til det formål sætter han Tore op på en piedestal som den absolut fejlfrie. Tore nævner selv i slutningen, at ingen mennesker er fejlfrie og at er må vælre en brist et eller andet sted, derfor fejler han,

Romanen kan ses som Janus´s forsøg på at komme til klarhed over sin egen rolle og sit ansvar for katastrofen, for ansvaret ligger entydligt hos ham

Prøv yderligere at koble følgende begreber:
Paradismyte og syndefald
Skyld og uskyld - både i forhold til seksualitetn men også i forhold til ansvar for katastrofen samt i forhold til personerne


Svar #4
28. februar 2010 af hihihej (Slettet)

Mange tak =) .. Har fået skrevet den, men altid godt med noget ekstra man kan tale om til en eventuel eksamen.


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. september 2011 af 6timeschris (Slettet)

Hvordan kan det være, at ansvaret for ulykken ligger entydigt på Janus? Det er da Tore der er Helle utro?


Skriv et svar til: Overfortolker jeg? Den kroniske uskyld..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.