Matematik

Differentialligninger

01. marts 2010 af Kamelkalle (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg søger hjælp til de to vedhæftede opgaver: 3 og 4.


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hvis du vil vedhæfte opgaverne, så har vi en chance for at hjælpe dig.


Svar #2
01. marts 2010 af Kamelkalle (Slettet)

Ej.. Det beklager jeg! Jeg troede, de var blevet vedhæftet. hehe.. Her kommer de!

Vedhæftet fil:Unavngivet.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #3
01. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Opg 3.
Væksthastigheden er dN/dt, så du kan beregne dN/dt til tiden t0, hvor du kender N(t0)
Populationen når den øvre grænse, hvor dN/dt = 0. Løs ligningen dN/dt = 0 og bestem den maksimale population N.
Løs differentialligningen ved at isolere de variable. Så får du et integral over N på den ene side, og et integral over t på den anden side, og benyt begyndelsesværdien N(0) = 1000 til at bestemme integrationskonstanten. Brug den fundne forskrift til at bestemme t, hvor N(t) = 40000.

Opg 4 er ganske svarende til Opg 3. Løs differentialligningen på samme måde og brug de givne oplysninger til at bestemme c og d. Der er jo yderligere den oplysning, at den øvre grænse for N er 1500, dvs N = 1500, hvor dN/dt = 0.


Svar #4
01. marts 2010 af Kamelkalle (Slettet)

Mange tak! Jeg har fået væksthastigheden, i opg 3, til at være 960.. Men jeg kan ikke helt finde ud af at bestemme den øvre grænse.. Hvordan sætter jeg dN/dt =0?


Svar #5
01. marts 2010 af Kamelkalle (Slettet)

Hov.. hehe. Jeg er med! Den nedre grænse er 0 og den øvre 5000. Yes. Jeg går videre. Tak!


Svar #6
01. marts 2010 af Kamelkalle (Slettet)

Jeg er ikke helt med på det med at isolere de variable.. Er det dN/dt? Eller hvorledes?


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Differentialligningen har formen

dN/dt = aN - bN2 . Vi isolerer de variable

1/(aN - bN2) dN = dt      , og integrerer

∫1/(aN - bN2) dN = ∫dt + k   , og dermed

-1/a ln((a - bN)/N) = t + k , eller

(a - bN)/N = c e-at , eller

N(t) = a/(b + c e-at) . her er a = 0,5 og b = 0,5•0,00002 = 0,00001 , og vi fastlægger c ved N(0) = 1000:

N(0) = a/(b+c) , så b+c = a/N(0) og dermed c = a/N(0) -b = 0,5/1000 - 0,00001 = 0,00049


Skriv et svar til: Differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.