Matematik

HASTER EKSTREMT!

03. marts 2010 af Bænkebider (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej har brug for hjælp, håber nogle derude kan hjælpe:)

En luftballon befandt sig i 500m højde og temperaturen var 19,5ºC. Da luftballonen steg med 400m blev temperaturen 17,5ºC.

Spørgsmålet lyder: Hvad er funktionsforskriften.

når, temperatur = y og højde = x

Hjælp, please?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. marts 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Vi kan starte med at konstatere, at ballonens højde er en funktion af lufttemperaturen. Jeg ved ikke om der er andre parametre indblandet, men hvis ikke, kan vi skrive H = f(T). Hvis vi antager, at funktionen er lineær, så har du følgende to punkter på grafen P = (500, 19,5) og Q = (400, 17,5). Så skal du finde α (hældningskoeffecienten) osv, nu kan du selv resten


Svar #2
04. marts 2010 af Bænkebider (Slettet)

Erik Morsing, jeg ved godt at for hver 400m den stiger falder temperaturen med 2ºC, men jeg kan ikke lave funktionen, kan du hjælpe med den?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. marts 2010 af Erik Morsing (Slettet)

Du finder først hældningskoeffecienten α på den rette linie som værdierne repræsenterer, den er lig (500-400)/19,5-17,5) = 50. Dernæst sætter du et af punkterne P og Q ind i liniens ligning y = y + α*(x - x0). Vi tager punktet P, så får vi y = 19,5 + 50*(x - 500). Den kan du så forkorte, og du har forskriften.


Svar #4
04. marts 2010 af Bænkebider (Slettet)

Erik Morsing, undskyld det her men, hvordan giver det y når det er y = 19,5 + 50*(x - 500)?

Vi antager at x er 500, så bliver 25000 - 25000 = 0?


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. marts 2010 af Melinka (Slettet)

De to punkter er altså (500, 19.5) og (900, 17.5). De giver da også bedre mening, da temperaturen meget gerne skal være negativ afhængig af højden. Desuden er der byttet om på den afhængige og uafhængige variable når hældningen beregnes.

hældning : -0.005

b=19.5+0.005*500=22

ligning: y=22-0.005x


Svar #6
05. marts 2010 af Bænkebider (Slettet)

Tak melinka


Skriv et svar til: HASTER EKSTREMT!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.