Matematik

En funktion f er givet ved:

08. marts 2010 af sofus12345 (Slettet)

Jeg kan ikke rigtig finde ud af denne opgave, så jeg håber at der er en der kan hjælpe mig.

Opgaven lyder:

En funktion f er givet ved:

f(x) = x^2 - 5x + c

a) Bestem konstanten c når det oplyses, at f har nulpunkterne x = 2 og x = 3

Linien l er givet ved: y = -x + 2

b) Bestem koordinanterne til det punkt hvor linjen l er tangent til grafen for f

c) Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet ( 4 ; f (4) )

Håber der er nogen der kan hjælpe mig.


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. marts 2010 af PeterValberg

Vedr. a)
Nulpunkterne x = 2 og x = 3 er hvor y = f(x) = 0 

Du vælger den ene af de oplyste nulpunkter (fx. x = 2) derved ved du:

f(2) = 0
22 -5·2 + c = 0 
4 - 10 + c = 0
c = 6

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
08. marts 2010 af sofus12345 (Slettet)

Er den lavet så?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. marts 2010 af PeterValberg

Vedr. b)

Du får foræret, at y = -x + 2 ER tangent til f(x), derfor skal du "bare" bestemme skæringspunktet mellem linjen og f(x)

x2 - 5x +6 = -x + 2
x2 - 4x + 4 = 0        denne andengradsligning løses
x = 2

y-værdien til røringspunktet: y = - x +2 = - 2 + 2 = 0

tangentens røringspunkt er altså i P(2, 0)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
08. marts 2010 af sofus12345 (Slettet)

Er det "bare" sådan man laver dem? Altså er det resultatet det der?


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. marts 2010 af PeterValberg

Hov, glemte c)

Her skal du have fat i tangentligningen

Derudover skal du bruge et punkt P0 = (x0, y0) = (4, f(4)) = (4, 2)
og f'(x) = 2x - 5

f(x0) = f(4) = 2
f'(x0) = f'(4) = 2·4 -5 = 3


 

sådan

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. marts 2010 af PeterValberg

Vedr #4

JA, de rigtige facits er:

a) c = 6

b) røringspunktet P(x,y) = (2, 0)

c) ligningen for tangenten til f i punktet (4, f(4)) er:      y = 3x - 10

Hverken mere eller mindre :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #7
08. marts 2010 af sofus12345 (Slettet)

mange tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. marts 2010 af PeterValberg

Ingen årsag, skulle det være en anden gang :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #9
08. marts 2010 af sofus12345 (Slettet)

Jeg har en opgave mere jeg ikke kan finde ud af, jeg tænkte på om du ville kigge på den og se om det var noget du kunne finde ud af :)


Skriv et svar til: En funktion f er givet ved:

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.