Matematik

differentialkvotienten

14. marts 2010 af Camilaaaa (Slettet) - Niveau: A-niveau

Bestem differentialkvotienten af f(x) = 4x^2 -x ved at bruge følgende fremgangsmåde .

f(x0+h)-f(x0) / h og reducer den

Bestem grænseværdien: lim h ----> 0 ( ?f /h)

Den hænger sammen med den øverste.

Hvordan gør jeg det ? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. marts 2010 af 4real (Slettet)

Da

[f(x0+h)-f(x0)]/h = [(4(x0+h)2-x0-h)-(4x02-x0)]/h = [4x02+8x0h+4h2-x0-h-4x02+x0]/h = 8x0+4h-1→8x0-1 for h→0

sluttes at

limh→0 [f(x0+h)-f(x0)]/h = 8x0-1

og dermed at differentialkvotienten f ' , i overensstemmelse med regnereglerne for differentiation, er givet ved

f '(x) = 8x-1.


Svar #2
14. marts 2010 af Camilaaaa (Slettet)

 Ja, taak det sætter jeg meget pris på.

4x0^2+8x0h+4h^2-x0-h-4x0^2+x0]/h

Jeg forstår det ikke. Du ganger 4 med (x0+h) ^2 = 4x0^2+4h^2 er det ikke sådan.

Og hvor får du 8x0h fra ?

:D


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. marts 2010 af 4real (Slettet)

Det er ikke korrekt at gange ind i parantesen på den måde. Langt det letteste er at udregne parantesen før man eventuelt ganger ind. Bemærk hvordan man udregner kvadratet på en toleddet størrelse:

(x0+h)2=x02+2hx0+h2

Multiplikation med 4 giver således

4(x0+h)2=4(x02+2hx0+h2)=4x02+8hx0+4h2.


Svar #4
14. marts 2010 af Camilaaaa (Slettet)

 Tusind taaak.


Svar #5
14. marts 2010 af Camilaaaa (Slettet)

 8x0-1 for h→0

Hvorfor siger du -1 ?


Svar #6
14. marts 2010 af Camilaaaa (Slettet)

 Og hvordan kan det være at 8x0 -1

Bliver til  8x-1 efter du har sat det ind på lim ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. marts 2010 af 4real (Slettet)

#5 At 8x0+4h-1→8x0-1 for h→0 er jo klart (forestil dig hvad der sker når h "går tæt på 0" eller prøv at indsætte h=0). 

Men hvor er -1 så oprindeligt kommet fra? Det er jo fremkommet da vi i forsøget på at reducere brøken dividerede alle led i tælleren med h. I gerningsøjeblikket bemærkede vi bare stiltiende at -h/h = -1.

#6 Til sidst udelades indeks 0, idet betegnelsen x0 kun blev indført af hensyn til beviset.


Svar #8
14. marts 2010 af Camilaaaa (Slettet)

 Jeg skal gør det samme ved f(x) = x^3+4x-7 Jeg satte det ind på lommeregneren som funktion og fik det her.

h^2+3hx0+3x0^2 +4

Hvad er det så når h går mod 0 ?

0^2+3*0 x0 + 3x0^2 4

=

3x0+ 3x0^2+4

hvad sker der derefter er det så 6x0^2 +4 når h nærmer sig 0 ?


Svar #9
14. marts 2010 af Camilaaaa (Slettet)

 lim h→0 [f(x0+h)-f(x0)]/h = 8x0-1

Jeg satte det ind på lommeregneren præcis som du har skrevet det for oven men får ikke 8x0-1    :/   ? Hvorfor ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. marts 2010 af 4real (Slettet)

#8 Du har næsten regnet rigtigt indtil sidste lighedstegn (der mangler et + foran 4-tallet), men husk altså lige 3·x0·0 = 0. Bruges dette fås differentialkvotienten 3x2+4.

#9 Forsøg at lave beregningerne uden lommeregner......


Svar #11
14. marts 2010 af Camilaaaa (Slettet)

 er det så 6x0^2 +4 når h nærmer sig 0 ?


Skriv et svar til: differentialkvotienten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.