Matematik

andengradsligning

17. marts 2010 af archenemy (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 5
Fremstilling af q enheder af en vare koster T kr., hvor
T = q ^2+10q + 29 ,q > 0
Indtægten I ved salg af q enheder er I=40q.
For hvilke værdier af q bliver indtægten lig med udgiften?

Jeg har simpelthen ingen anelse om hvad man skal?


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. marts 2010 af PeterValberg

Det er faktisk "bare" to funktioner (et andengradspolynomium og en lineær), hvor du skal finde skæringspunktet (punkterne), hvor de er lig med hinanden.  Udgiften og indtægten er ens ved 1 produceret (og solgt) enhed samt ved 29 enheder :-) efter 29 enheder bliver det dyrere at fremstille end du kan tjene ved salget af dem

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
17. marts 2010 af archenemy (Slettet)

kan man ikke regne det ud, uden at tegne det i en graf?


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. marts 2010 af PeterValberg

Jo da, sagtens

T(q) = I(q)
q2 + 10q + 29 = 40q
q2 - 30q +29 = 0

løses med hensyn til q med CAS (fx TI89 eller TI Interactive)

solve(q^2-30q+29=0,q)

eller manuelt

det skal give:   q = 1    ∨    q = 29

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
17. marts 2010 af archenemy (Slettet)

hvor får du de minus 30 fra?


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. marts 2010 af PeterValberg

de -30q fremkommer, når du flytter de 40q over på den anden side af lighedstegnet og trækker dem fra de 10q, der står der i forvejen:

q2 + 10q + 29 = 40q
q2 + 10q - 40q + 29 = 0
q2 - 30q + 29 = 0

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: andengradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.