Matematik

Reducer & funktioner

18. marts 2010 af jansørensen (Slettet)

( (x^2 + 4X + 4) * (X-2)^2 ) / (X^2 - 4) )   <=>

( (x + 2)^2 * (x - 2)^2 ) / (x - 2)^2 )  <=>

(x + 2)^2

^^^ er det rigtigt ?

og

Funktionerne f og g er givet ved : f(x) 2x + 3  og  g(x) x^2 + 1

Bestem f^-1(5) ---- hvordan regner man lige den når f er opløften i minus 1 ??

og (f o g)(x) = f(x^2 + 1) = 2 * (x^2 + 1) + 3 = 2x^2 + 5

er den rigtig ??


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. marts 2010 af notpozitive (Slettet)

Nej,

(x2+4x+4) = (x+2) * (x+2)

(x-2)2=(x-2)*(x-2)

x2-4 = (x+2) * (x-2)

(x+2) * (x+2) * (x-2) * (x-2) / (x+2) * (x-2) = (x+2) * (x-2) = x2-4


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. marts 2010 af MN-P (Slettet)

( (x^2 + 4X + 4) * (X-2)^2 ) / (X^2 - 4) ) <=>

( (x + 2)^2 * (x - 2)^2 ) / (x - 2)^2 ) <=> det sorte led er forkert, det given (x+2)(x-2)

f-1(x)  = 1/f(x)


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Nej, den første er ikke rigtig. Du har

(x2 + 4x +4) (x-2)2 / (x2 - 4) = (x+2)2 (x-2)2 / ((x+2)(x-2)) = (x+2)(x-2) = x2 - 4 , (x ≠ ±2)

f-1(x) er den omvendte funktion til f(x) . Når du har y = f(x) = 2x + 3, skal du finde x som funktion af y for at finde den omvendte funktion f-1 .

(f o g)(x) = f(g(x)) = f(x2+1) = 2 (x2+1) + 3 = 2x2 + 5 . Dit resultat er korrekt her.


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

f-1(x) refererer normalt til den omvendte funktion (hvis den eksisterer), ikke til 1/f(x)

x -> y = f(x) ⇒ y -> x = f-1(y)


Svar #5
18. marts 2010 af jansørensen (Slettet)

Er der en der vil uddybe det med f^-1 (x) ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Som jeg skrev i #3, er din udregning af (f o g)(x) korrekt.


Svar #7
18. marts 2010 af jansørensen (Slettet)

Er der en der vil uddybe det med f^-1 (x) ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7

Jeg forklarede det i #3 og #4

Din funktion er

y = f(x) = 2x + 3

og den omvendte funktion udtrykker forskriften for x som funktion af y. Prøv at løse ligningen

y = 2x + 3

i x, dvs. isoler x udtrykt ved y.


Skriv et svar til: Reducer & funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.